De spiegel van Kamp

Minister Henk Kamp heeft gisteren sorry gezegd tegen de Groningers. “Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden”, aldus Henk Kamp. Een politiek sorry kan een vooraankondiging van een beleidsmatige koerswijziging betekenen, waardoor er meer ruimte voor compensatie kan ontstaan.

Echter houdt Henk Kamp ons ‘the day after’ gelijk een spiegel voor: Russisch gas dan maar jongens? Onze energiehonger c.q. energieverslaving is inmiddels zo immens groot dat ons keuzepallet zich lijkt te beperken tot een zeer gering aantal opties voor de komende 10 jaar. En al deze opties doen moreel en economisch een beetje pijn.

  • Het winnen van gas op de huidige extreme schaal vormt een vastgesteld onaanvaardbaar veiligheidsrisico voor de Groningers;
  • Het kopen van gas uit Rusland ligt erg gevoelig sinds recentelijke gebeurtenissen en wij willen niet afhankelijk zijn van een steeds meer onberekenbare Poetin;
  • Het inkopen van Amerikaans (schalie)gas (via LNG) is niet bepaald de schoonste oplossing: de bodem onder Pennsylvania is ondertussen zo vervuild geraakt dat men daar geen water uit de kraan kan drinken.

Wat betekent dit voor ons als consumenten? Wij zien vooral een complex en oneerlijk energiesysteem waarin het mogelijk is dat een grootverbruiker slechts een paar centen voor een kuub gas betaalt, terwijl wij bijna 70 cent betalen. Aan de andere kant maken die lage prijzen onze voedselproductie en industrie mogelijk. Alles is dus met elkaar verbonden.

Alleen is dit systeem niet ‘volhoudbaar’: als we in deze huidige vorm van fossiele economie blijven hangen, weten we zeker dat we verder in de huidige neerwaartse spiraal mee worden gezogen: de globale bevolkingsgroei en de welvaartsgroei leggen zeer snel groter beslag op onze huidige energiebronnen.

Zitten we als samenleving in een val? Nee er is een way out.

Minister Kamp heeft zich de laatste jaren bewezen als een minister waarvan je in ieder geval weet waar je aan toe bent. Daarom nu het appèl op onze minister om te communiceren dat energie niet langer enkel de verantwoordelijkheid is van de overheid maar van ons allemaal. Alleen een systeem dat op alle niveaus – het niveau van de individu, de lokale gemeenschap, de regio en de natie – verandert, kan een snelle energietransitie bewerkstelligen en ons verlossen uit de huidige wurggreep die onze samenleving steeds minder lucht geeft.

Gelukkig straalt elke dag de zon weer, die onze aarde in één uur meer energie levert dan de gehele aarde in een jaar verbruikt.