Energie: een verslaving aan het onbekende!

Het is een vanzelfsprekendheid, stop de stekker in het stopcontact en we krijgen wat we zo nodig hebben. Als de stroom uitvalt is heel de wereld in rep en roer. De vriezer ontdooit, de cv valt uit, we kunnen verdorie niet eens meer “Boer zoekt vrouw” kijken! En tot overmaat van ramp lopen de baterijen van de smartphones nog sneller leeg door intensiever gebruik (wat moet je anders?). Daarnaast wordt er met regelmaat een link gelegd tussen stroomuitval en een lokale babyboom!

Maar wat is energie eigenlijk? We praten over verwarming, over elektriciteit, over kuubs gas, over kilowatturen, maar wat houdt dat nou eigenlijk in?

Eén ding is zeker: het doorgronden van een energiefactuur is voor de gemiddelde inwoner van Nederland abracadabra. Om die reden verdiepen wij er ons ook maar niet in. Energiebesparing is een duurzame kreet van het heden, maar wie is er nou intensief mee bezig? En dan duurzame energieproductie. Wind energie, Not In My Back Yard! Zonnepanelen: investeren, subsidies, terug verdienen, salderen, slimme meters….. oef! Waar gaat het over? Wat moet ik allemaal doen? Hoe weet ik dat het werkt?……. laat maar, eerst belangrijke zaken!!

En zo is het: energie is niet belangrijk genoeg om zich er goed in te verdiepen. Het is er altijd (op enkele gevallen na). Het is duur (is dat zo?), maar niet duur genoeg om bewustzijn te creëren. En toch gaat dit de komende 10 jaar in een super versnelling veranderen.

Waarom? Bodemdaling en aardbevingen in Loppersum, onafhankelijkheid van instabiele (wereld)regio’s, discussie over gevolgen van opwarming van de aarde (“Inconvenient Truth” van Al Gore), discussie over veiligheid kernenergie, doelstellingen duurzame energieproductie (14% in 2020) en de immer vooropstaande vraag: wordt energie duurder?

Voor de opbouw van de energieprijs verwijs ik u graag naar uw jaarafrekening van uw leverancier. Kijkt u maar gerust het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Daar zult u ook zien dat een 1 kWh (genoeg om 50 mobieltjes op te laden) maar ongeveer 5 cent kost. U betaald grif meer dan 20 cent, maar dat is aan transportkosten (het moet wel naar u toe worden gebracht) , aansluitkosten en heel veel belasting. Op dit moment wordt gezegd dat de elektriciteitsprijs wel eens verder zou kunnen dalen omdat er veel te veel elektriciteitsproductie is. Maar hoever kan 5 cent nog dalen? Gevoelsmatig, en dan trek ik even een vergelijk met autobrandstoffen, het gaat op termijn alleen maar stijgen! En wat gebeurd en dan met mijn maandelijkse energiekosten? Gelooft u mij, net wat we zien met de auto’s, we gaan nog steeds energie afnemen en betalen; we kunnen immers niet zonder!

Daarom zeg ik op mijn beurt: weet wat energie is, weet in welke vormen het voor komt, weet wat het doet en wat je er mee kan doen. Pas als je dat “weet” kan je een mening vormen over energiebesparing en eigen –productie. En neemt u van mij aan: dat is leuk en dan wordt efficiënt met energie omgaan een verslaving, die ook nog eens geld oplevert!