Nederland zonder gas

In 2050 moet 80-95% van de CO2 uitstoot uit fossiele bronnen zijn verdwenen. Dat is de formele afspraak tussen EU landen als reactie op de klimaatproblemen. Dat is dus over welgeteld 35 jaar.

Voor de gebouwde omgeving is consensus dat dit haalbaar moet zijn. Voor woningbouw en utiliteit betekent dat zo ongeveer het uitfaseren van aardgas. Kunt u zich dat voorstellen? Een land vol met ondergrondse gasnetwerken zonder gas? Niet dat het aardgas op is, maar de CO2 zorgt voor zulke problemen dat we van het gas af moeten. Dit soort zaken spelen sneller dan we denken. Stel de afschrijving van gasinfra op 40 jaar. Dan zouden we voor bepaalde gasstelsel die nu vervangen moeten worden eigenlijk nu al een besluit moeten nemen. Ziet u het al gebeuren?

En toch leeft het al. Zo heeft Gasterra CE Delft in 2015 een groot onderzoek laten uitvoeren hoe ons land er in 2050 de warmtevraag moet invullen. Dus de organisaties denken er al over na, ook al lijkt het gezien de lange duur een verre toekomst.

CE Delft brengt het voor Nederland zelfs op buurtniveau in beeld. Troost: kou lijden hoeft niet volgens dat rapport: de warmtevraag wordt ingevuld.

Er moeten besluiten worden genomen over tussenstappen. En als het laaghangend fruit op is, moeten we hoger de boom in. Het wordt steeds lastiger om die besluiten te nemen. Onze regering heeft het al moeilijk genoeg met de zaken van vandaag. De zorgen voor de lange termijn zijn voor morgen lijkt het soms wel. Maar die morgen komt wel een keer.

Wat gaan we over een tijdje trouwens doen met het oneindig lange buizennet van de netbeheerders in de ondergrond?