Old school? Dan doe je gewoon niet meer mee!

“Beleggen in bedrijven die investeren in duurzame technologieën van de toekomst is een winnende strategie” aldus ASN bank (nov 2015)

Bedrijven die zich niet inzetten voor serieuze energie-efficiënte en duurzame energie voor eigen gebruik hebben geen bestaansrecht meer, m.a.w. : ‘dan doe je niet meer mee!’
De afgelopen tijd is er steeds meer maatschappelijke aandacht voor de opwarming van de aarde, voor de eindigheid van fossiele grondstoffen (o.a. olie en gas) en de onafhankelijkheid van politiek instabiele landen. Echter zou het wel eens een andere, zeer voor de hand liggende, reden kunnen zijn dat duurzame energie grootschalig haar intrede doet: het is gewoon goedkoper!1

Natuurlijk gaat dat niet van vandaag op morgen, we zitten nog “vast” aan fossiele systemen. En toch is nu het moment voor bedrijven haar eigen “transitie-pad” vast te stellen, op basis van duurzame energie wel te verstaan.

Vanuit overheden zullen er strengere handhaving komen op de verplichtingen zoals het energie-akkoord aangeeft. Vanaf 5 december 2015 is het voor grote ondernemingen verplicht om een energieaudit uit te voeren. Ieder bedrijf met in totaal meer dan 250 medewerkers (ook al zijn dit 100 vestigingen met 3 medewerkers) moeten voor alle vestigingen een audit laten uitvoeren. Bij minder dan 250 werknemers maar meer dan 50 miljoen omzet in Nederland en meer dan 43 miljoen balanstotaal zijn ze dit ook verplicht2.

Een bedrijf kan deze verplichting als “vervelend” bestempelen of dit als een kans zien om klaar te stomen voor de toekomst!

“Don’t make me say: I told you so”

 

1 Zonne-energie goedkoopste energiebron in Chili (bron: Groene Courant, 8 nov ’15)
2 Tenzij ze meedoen aan de MEE of MJA3 of een gecertificeerd energiebeheersysteem hebben. (bijvoorbeeld ISO 50001) (staat ook op onze website: http://www.ekwadraat.com/nieuws/energieaudit-verplicht/)