Seizoensopslag

Seizoensopslag voor warmte en kou

In de zomer kan er een overschot aan warmte ontstaan, met seizoensopslag kan deze warmte in winter goed gebruikt worden voor verwarming van de gebouwde omgeving. Deze overschotten ontstaan vaak bij geothermie, restwarmte of de warmteproductie. Dit is het meest efficiënt bij zonnecollectoren of aquathermie. Andersom geldt seizoensopslag ook voor kou. In de winter is hiervan een overschot welke in de zomer benut kan worden.
Om op deze manier te verwarmen of te koelen is er seizoensopslag nodig. Dit kan gerealiseerd worden met verschillende technieken zoals ondergrondse buffers, WKO of HTO afhankelijk van de benodigde temperaturen, vermogens en bodemsamenstelling.

 

Ondergrondse buffers

In ondergrondse buffertanks kan warm water opgeslagen worden tot wel 100 °C. Belangrijk bij hoge temperaturen is natuurlijk het warmteverlies te beperken. De belangrijkste factor hierin is de grootte van de buffer. Het buiten oppervlak (waar de buffer de warmte via verliest) wordt in verhouding kleiner wanneer het volume toeneemt. De efficiëntie kan hierdoor oplopen tot 90%.

Warmte- en koudeopslag (WKO)

De warmte-en koude opslag (WKO) is een veel toegepaste techniek binnen Nederland. Met deze techniek wordt er in de zomer vaak de warmte die vrijkomt bij het koelen van de gebouwde omgeving in de grond gestopt. Door water van <25 °C in de warmtebron te pompen en koud water uit de koude bron te pompen. In de winter kan dit proces omgedraaid worden en wordt er warm water uit de warmtebron gepompt, uitgekoeld om gebouwen te verwarmen en koud de koude bron in te pompen. Wanneer er in de winter meer warmte nodig is, dan in de zomer met koeling geleverd kan worden, dan is het mogelijk om in de zomer met bijvoorbeeld zonthermie of aquathermie extra warmte te produceren en dit op te slaan in de warmtebron voor de winter.

Hoge temperatuur opslag (HTO)

Hoge temperatuur opslag (HTO) werkt vergelijkbaar als een WKO maar dan op hogere temperaturen en dieper in de ondergrond. Bij een WKO wordt er maximaal op een temperatuur van 25°C gewerkt om te voldoen aan de regelgeving en om niet te veel warmteverlies te hebben in de bodem. Bij een HTO moet er ontheffing worden aangevraagd om hogere temperaturen in de bodem op te mogen slaan. Ook is de bron veel dieper tot wel 500 meter waar de temperatuur van de grond uit zichzelf ook al hoger is. Deze techniek is efficiënter wanneer het warmteaanbod op hoge temperatuur is zoals bij geothermie, restwarmte of zonthermie kan zijn.

Seizoensopslag warmte

Bent u bezig met het realiseren van een warmteproject waarbij seizoensopslag nodig is? Of benieuwd of het interessant is om met een seizoensopslag de warmtevraag te verduurzamen? Dan helpen we graag om dit uit te zoeken en te realiseren. 
 

Aan de slag met seizoensopslag?

Wij helpen graag bij het uitzoeken en realiseren van uw plannen!

"Ik vertel graag meer over seizoensopslag!"

Ruud van Aart

Adviseur SDE subsidie & energietransitie

Toonaangevende projecten