Kennisdeling Circulaire Bedrijventerreinen

Donderdag 16 april was de eerste digitale rondetafelsessie over Circulaire Bedrijventerreinen. Tijdens de sessie werden diverse inzichten en ervaringen gedeeld. De eerste plannen voor nieuwe kennisdeling/nationale netwerken werden gesmeed. Hieronder een verslag van de diverse Q&A’s, initiatieven en onderzoeken die gedeeld zijn door zowel de tafelgasten als de mensen in het publiek. We willen deze pagina ook gebruiken om jouw ervaringen te delen met het publiek, heb je nog aanvullingen voor deze pagina of zie je een samenwerking wel zitten? Vul dan het contactformulier in onderaan deze pagina.

Praktijkvoorbeelden

Bedrijventerreinen die werken aan deze ambitie:

Bestaande bedrijventerreinen

Nieuwe bedrijventerreinen

Bestaande onderzoeken/tools:

Rondetafelsessie

Donderdag 16 april was de eerste digitale rondetafelsessie over Circulaire Bedrijventerreinen. Tijdens de sessie werden diverse inzichten en ervaringen gedeeld. Met als host Rob Goes en aan 'tafel' Marjan de Vries, Jos de Bruin en Tobias Strating. 

Bekijk de hele sessie nu terug via onderstaande link!👇
 

Bekijk hier de sessie!

Q&A digitale rondetafelsessie:

De volgende vragen zijn gesteld in de Q&A en zijn live beantwoord in de digitale rondetafelsessie

 • Hebben jullie vooronderzoek (wetenschappelijk) over dit onderwerp gedaan? Of is het vooral een trial and error proces?
   
 • Zien jullie in de nabije toekomst een verschuiving ontstaan waar Circulair wettelijk verplicht gaat worden? Of denken jullie dat de ambitie/visie van het Rijk voldoende is om CE voor elkaar te krijgen?
   
 • Problematiek bij het creëren van nieuwe terreinen is vaak de wet en regelgeving. Het ene bedrijf mag er wel vestigen en de ander niet,  dit terwijl die bedrijven elkaar zouden kunnen versterken qua energie uitwisseling of afval. Is daar iets mee te doen met de overheid of gemeente om daar soepeler mee om te gaan?
   
 • Wat zou de belangrijkste stap zijn om lokale samenwerking op bestaande bedrijventerreinen te stimuleren?
   
 • Ik zie bij de overheden veelal ambitieuze plannen m.b.t. circulariteit/energietransitie en een gapend gat naar de realisatie. Wat is jullie ervaring daarmee en wat kunnen we doen om dit gat te vullen? Hoe bereiken we aanvullende acties naast welwillende wethouders of een enthousiaste ambtenaar?
   
 •  Is er aandacht voor smart oplossingen? Smart park als tussenmaat tussen smartbuilding en smartcity.
   
 •  Hoe stem je de lange termijn visie van investeringen in o.a. energiesystemen en circulaire economie met de kortere termijn visie van ondernemers op het bedrijventerrein (die ook vatbaarder zijn voor een crisis)?

Bekijk hier de digitale rondetafelsessie: Circulaire Bedrijventerreinen

Podcast Circulaire Bedrijventerreinen

De rondetafelsessie over Circulaire Bedrijventerreinen, hebben we omgezet naar een audiobestand. Luister hier naar de podcast!

Luister hier de podcast!

Toonaangevende projecten

Vragen naar aanleiding van deze pagina? Wilt u kennis delen? Of kunnen we u koppelen aan een project? Laat dan hieronder een bericht achter!
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Samen maken we Nederland circulair!"

Janine Bos

Senior adviseur energiebesparing & CO2-footprint