Door aardwarmte 7 miljoen m3 aardgas besparen

Project:
Geothermie Hartman

Aardwarmte in Sexbierum is de winning van warmte in de vorm van warm water (circa 100 graden) op ongeveer 3.000 meter diepte. Op de locatie van Hartman kan door het gebruik van aardwarmte jaarlijks ruim 7 miljoen m³ aardgas bespaard worden (gelijk aan 4.500 huishoudens).

Oplossing

 

Het Hartman Aardwarmte project is een initiatief van A.C. Hartman Beheer B.V. te Sexbierum.

De glastuinbouw is een energie-intensieve sector, waarbij voor de verwarming van de kassen gebruik gemaakt wordt van aardgas. Door de toepassing van aardwarmte kan een belangrijke verduurzamingsslag gemaakt worden. 

Projectmanagement, financiering en vergunningen

 

Ekwadraat helpt Hartman mee aan een goede businesscase. Hierbij is goed projectmanagement van groot belang. Er worden onder andere opsporingsvergunningen en omgevingsvergunningen aangevraagd om het project te realiseren. Om het project gefinancieerd te krijgen heeft Ekwadraat subsidies aangevraagd. Er is onder andere de Marktintroductie Energie Innovatie (MEI) subsidie, een investeringssubsidie, aangevraagd waar 1,5 miljoen euro verkregen is. Daarnaast heeft Ekwadraat voor Hartman SDE+ subsidie aangevraagd en verkregen. 

 

Innovatief bedrijf

Tuinbouwbedrijf A.C. Hartman BV beëindigde als eerste glastuinbouwbedrijf de samenwerking met de veiling. Al meer dan 25 jaar levert het bedrijf in samenwerking met Bakker Barendrecht de diverse soorten tomaten, paprika's, komkommers, aubergines en pepers direct aan Albert Heijn. Door de jarenlange samenwerking met Albert Heijn is de tuinder op het gebied van ketenintegratie een echte voorloper geworden: met de keten worden strategieën uitgewerkt voor assortiment, productvernieuwing, verpakkingen etc.

Ook op het gebied van duurzaamheid is A.C. Hartman BV binnen de tuinbouw een trendsetter. Zo vond er een experiment met LED-verlichting plaats en groeien paprika's onder helder lichtdoorlatend (diffuus) glas. Verder vindt de teelt plaats op natuurlijke voedingsbodem als perliet en kokos. Ziekten en plagen worden voornamelijk bestreden met sluipwespen en roofmijten. Om de kassen op temperatuur te houden, is warmte (energie) nodig. Vanaf januari 2009 draaien er bij Hartman daarom vier nieuwe warmtekrachtinstallaties (WKK). Deze motoren zorgen voor levering van warmte en CO2 voor de planten. De opgewekte elektriciteit levert Hartman weer terug aan het openbare net, zodat een stad als Franeker van stroom kan worden voorzien. 

Douwe Faber
Algemeen directeur

06-22373013
Energiebesparing Financiering MVO advies