Jaap Vink zet in op duurzaam

Project:
Houtgestookte installatie

“Advies, berekeningen, vergunning- en subsidieaanvragen; Ekwadraat heeft het allemaal voor me geregeld.”

Oplossing

Jaap Vink heeft een uiterst moderne houtgestookte centrale om zijn paprikabedrijf te verwarmen. Daar is een proces van intensief oriënteren en zorgvuldig afwegen aan vooraf gegaan. De tuinbouwondernemer voor wie duurzaamheid en energiebesparing belangrijke thema’s zijn, zegt:

“De ontwikkelingen in de tuinbouw gaan waanzinnig hard. Ik begon mijn zoektocht met mestvergisting. Maar een berekening van Ekwadraat bewees dat deze in de huidige situatie niet rendabel is voor mijn bedrijf. Het alternatief was houtverbranding. Daar was ik aanvankelijk niet erg gecharmeerd van. Leek me te storingsgevoelig. Maar de berekening bleek zeer gunstig uit te vallen; het verder onderzoeken waard! Advies, berekeningen, vergunning- en subsidieaanvragen; Ekwadraat heeft het allemaal voor me geregeld.”

Nog hoger rendement

Twee vrachtwagencombinaties per dag leveren de houtsnippers voor de centrale van vijf megawatt. Volledig geautomatiseerd schuift het snoeihout de ketel binnen. Als as komt het restje er aan de andere kant weer uit. De vrijgekomen warmte gebruikt Jaap voor zijn 11 ha kas. Elektriciteit wordt gebruikt en het overschot wordt terug geleverd aan het net. De CO2 die bij de verbranding vrijkomt, wordt afgevangen en in de kassen geleid. Jaap Vink voegt hier nog aan toe:

“We zijn bezig met een experiment waarbij we nog CO2 uit rookgassen willen filteren. Die kan dan, gewassen en gefilterd, worden hergebruikt voor bemesting. Als dat lukt, dan telen we hier nóg duurzamer.”

Momenteel staat de CO2 win-installatie uit rookgas van de hout WKK-installatie klaar om opgestart te worden.

‘Gewoon’ paprika’s telen, op een uiterst duurzame manier, meer niet...”