Projecten

Winnaar Herman Wijffels Innovatieprijs 2014

Project:
Wijkbedrijf Bilgaard

Samen met bewoners een duurzame en leefbare wijk creƫren met een ondernemende aanpak. Dat is het kernprincipe dat de Wijkbedrijf aanpak drijft. Het Wijkbedrijf werkt samen met bewoners aan lagere woonlasten en het organiseren van de diensten van alledag zo dicht mogelijk in de buurt. Dit levert banen in de buurt op en zorgt voor een nieuwe betrokkenheid van bewoners in hun eigen wijk waardoor deze leefbaarder wordt.

Oplossing

 

Bij Wijkbedrijf Bilgaard speelt energie een belangrijke rol. Zo bespaart een energiecoach bij bewoners al gauw een paar tientjes per maand door inzicht te geven in het energieverbruik. Het verbeteren van de isolatie en het ontwikkelen van duurzame energie met zonnepanelen en biomassaketels levert weer een paar tientjes per maand op. Bovendien ontstaat er lokale werkgelegenheid, want bewoners krijgen een rol in de exploitatie van de biomassaketel.

 

Wijkbedrijf Bilgaard gaat verder dan energie: ook zorg, beheer en onderhoud worden lokaal georganiseerd. Hierdoor gaan de woonlasten nog verder omlaag en ontstaat nog meer werk.

 

Het Wijkbedrijf Bilgaard is een samenwerkingsverband van bedrijven en bewoners die van de wijk Bilgaard een prachtige wijk wil maken waar het prettig wonen en leven is.

 

Hierbij werkt Ekwadraat samen met:

  • Bouwgroep Dijkstra Draisma (bouwbedrijf);
  • KUUB (collectief opdrachtgeverschap) ;
  • KAW architecten (architect en bewonerscommunicatie).

Samen werken zij in opdracht van WoonFriesland aan het verhogen van de energieprestatie en het verbeteren van het uitrustingsniveau van ruim 300 sociale huurwoningen. Daarnaast kijkt dit project ook naar de leefbaarheid in de wijk Bilgaard, door bijvoorbeeld het inzetten van betaalde vrijwilligers die optreden als energieadviseur binnen de wijk.