Nieuws

SDE+ subsidie najaarsronde 2018 bekend: wat verandert er voor u?

Op dinsdag 2 oktober om 9.00 uur opent de najaarsronde van de SDE+ subsidie. Er is in totaal € 6 miljard subsidie beschikbaar. De openstellingsronde wordt weer opgedeeld in drie fases. Deze fases duren elk twee weken in plaats van één. De openstelling sluit op donderdag 8 november 17.00 uur. 

Tabellen bedragen SDE+ subsidie najaar

Via onderstaande links vindt u de tabellen met de SDE+ tarieven per categorie van de najaarsronde 2018.

SDE+ 2018 najaar - Vergisting
SDE+ 2018 najaar - Biomassa en Wind
SDE+ 2018 najaar - Geothermie, Zon en Water

Basisbedragen zon-PV dalen minder hard dan verwacht

De minister is terughoudend in het stimuleren van zon-PV projecten op productieve landbouwgrond. Daarom wordt er niet langer gerekend met een grondvergoeding in de SDE+. Hierdoor dalen de subsidiebedragen voor zon-PV. De resultaten van de marktconsultatie hebben ervoor gezorgd dat de daling minder fors is dan in eerste instantie aangekondigd. De nieuwe basisbedragen voor zon-PV zijn als volgt:

  • Zon-PV > 15 kWp en < 1 MWp: 0,106 €/kWh
  • Zon-PV > 1 MWp: 0,099 €/kWh

Basisbedrag grootschalige biomassa valt tot 40% lager uit

In het voorjaar is voor biomassa-installaties groter dan 5 MWth een warmtestaffel geïntroduceerd. Ondanks het grote succes van deze keuzevrijheid wordt deze categorie sterk versoberd. De basisbedragen stijgen niet verder wanneer het aantal vollasturen onder de 5.000 per jaar komt. Dit heeft een nadelig effect op projecten tussen de 3.000 en 5.000 vollasturen. Een project met 3.000 vollasturen ontving in het voorjaar een basisbedrag van € 81 per MWh. In het najaar kan hetzelfde project aanspraak maken op het basisbedrag behorend bij 5.000 vollasturen, namelijk € 50,- per MWh. Ook projecten met meer dan 5.000 vollasturen ontvangen minder subsidie. Deze wijzigingen zijn voornamelijk ingegeven door lager uitvallende investeringskosten en om te ontmoedigen dat producenten grotere installaties plaatsen dan strikt noodzakelijk. Hoe hoog de tarieven exact zijn, kunt u opzoeken in onze tabellen.

Tussenstand voorjaarsronde SDE+ 2018

Er dienen nog 1.924 aanvragen te worden behandeld met een totaal aangevraagd budget van circa € 3,4 miljard. Naar verwachting wordt de beoordeling van alle aanvragen in juli afgerond. In totaal zijn 4.535 aanvragen ingediend met een gezamenlijke budgetclaim van € 5,3 miljard. Zonne-energie is zowel in aantallen projecten als in aangevraagd budget veruit de grootste technologie in de voorjaarsronde. Op 21 juni jl. waren er 2.157 projecten beschikt met een waarde van in totaal circa € 1.900 miljoen. Dit betreft voornamelijk zon-PV projecten. Er zijn inmiddels 454 projecten afgewezen of ingetrokken door de aanvrager met een totaal verplichtingenbudget van circa € 500 miljoen.

SDE+ subsidie najaarsronde 2018 bekend: wat verandert er voor u?
Energiebesparing: sexy of een ver-van-mijn-bed-show?

Lees meer
Ekwadraat vervoert relaties op duurzame wijze tijdens Elfwegentocht

Lees meer
Biogas Holland en Ekwadraat slaan handen ineen met Gascamera Services

Lees meer
Budget van de najaarsronde van de SDE+ subsidie 2017 volledig toegekend

Lees meer