In samenwerking met Achterbosch Architectuur, Wetsus, en Hunter Douglas heeft Ekwadraat de Lotuswoning ontwikkeld.
Het lotuseffect is het verschijnsel dat optreedt als water of vuil op het blad van een heilige lotus terecht komt: het blijft niet plakken. Deze zelfreinigende eigenschap wordt in de Oosterse cultuur gezien als symbool van zuiverheid en volmaaktheid. Vanuit deze basis is het ontwerp van de Lotuswoning ontwikkeld.
De Lotuswoning betreft een duurzame ontwikkeling welke optimaal gebruik maakt van zijn directe omgeving en deze minimaal belast. Zijn energie en watervoorziening zijn gebaseerd op de zon en regenwater. Het gebruikte materiaal voor de woning komt zo veel mogelijk uit de directe omgeving.
Het ontwerp is geïnspireerd door de natuurlijke vorm van de Lotusbloem. De Woning drijft op het water, in harmonie met zijn omgeving.
In het ontwerp is volledig rekening gehouden met een zo hoog mogelijk niveau van duurzaamheid. Dit komt naar voren in de materiaalkeuze, het energie en waterverbruik maar ook de omgeving van de woning.
Voor de woning wordt gebruik gemaakt van lokaal natuurlijk materiaal voor gevel en constructie. Bijvoorbeeld bamboe en naaldhout. Lokaal natuurlijk materiaal is CO2 neutraal en past goed in de omgeving.
Er zal gebruik wordt gemaakt van zelfreinigende materialen op de gevel en raamdelen. Het ontwerp is onderhoudsarm opgebouwd.
Op de woning wordt de eigen elektrische energie vraag opgewekt door zonne-energie. Het zon PV systeem is geïnstalleerd op de bewegende delen van de Lotuswoning en zal door het meebewegen met de zoninstraling optimaal energie opwekken.
De installaties zullen optimaal gekozen worden om een zo hoog mogelijke energie-efficiënte te krijgen.
Er zal voor de klimaatbeheersing gebruik worden gemaakt van natuurlijke convectie geholpen door de natuurlijke vorm van de woning en het water waarin deze drijft. Er wordt regenwater opgevangen en gebufferd voor drinkwater.