Energiebesparing in de zorg

De Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) biedt zorg-, woon- en welzijnsdiensten aan ouderen te Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten. Dat doen ze in de vorm van thuiszorg, maar wanneer dit niet meer kan, bieden ze hun zorg op één van de zorglocaties.

Omdat ZNWV 1500 medewerkers heeft valt de organisatie onder de EED-regelgeving. Hierdoor moesten er audits uitgevoerd worden op de verschillende vestigingen van ZNWV.
 

De ambitie


Zorggroep Noordwest-Veluwe wilde op gedegen wijze aan de geldende wetgeving voldoen. Tegelijkertijd moest ZNWV op de kosten letten en het uitvoeren van audits op alle locaties kan een prijzige onderneming zijn. De Zorggroep benaderde Ekwadraat om het bedrijf te helpen om op pragmatische wijze aan de wetgeving te voldoen.
 

Specialisaties binnen dit project:

Deel dit project

 “We zijn erg tevreden. Het onderzoek leverde interessante maatregelen op, waarmee wij flink op energie kunnen besparen zonder dat onze bewoners op comfort inleveren"

- Monique Veldkamp-Holterman, Zorggroep Noordwest-Veluwe

De aanpak


Allereerst maakte Ekwadraat een analyse van de locatielijst om vast te stellen welke locaties onderzocht moesten worden om met een representatieve steekproef aan de wetgeving te voldoen. Daarna volgde een planning voor het uitvoeren van de audits. Besloten werd om de uitvoering op te delen in drie fasen, waarbij er in 2018 drie locaties zijn onderzocht. Vervolgens werd begonnen met het uitvoeren van de audits.

Bewoners zijn vaak 24 uur per dag in het pand aanwezig. Dit was een factor om rekening mee te houden bij het identificeren van energiebesparende maatregelen. Uiteindelijk kwam Ekwadraat tot een pakket maatregelen waarmee een potentiële energiebesparing van 25% kan worden bereikt. 
 

Resultaat


De samenwerking verliep erg prettig. “Ekwadraat heeft gezorgd voor een heldere planning om te voldoen aan de wetgeving”, zegt Monique Veldkamp-Holterman. “De rapportages voldeden aan alle verwachtingen door onder andere het inzicht in het huidige energiegebruik.”

De vervolgstap die nu genomen wordt, is het uitvoeren van de (verplichte) energiebesparingsmogelijkheden. Tevens zullen de audits bij de overige locaties worden ingepland.
 

 

 



"Ik help u graag bij het bereiken van een energiezuinige organisatie"

Rob Goes

Manager sales & marketing

7 maatregelen per vestiging

                                                                                         

25% energiebesparing

                                                                                                                               

Representatieve steekproef

                                                                                         

Gerelateerde projecten