Postcoderoosregeling

De regeling verlaagd tarief, beter bekend als de postcoderoos regeling, is een regeling die is ingesteld om lokale opwek van duurzame energie van de grond te krijgen. In het kort betekent de regeling dat particulieren en bedrijven via een coöperatie of Vereniging van Eigenaren in aanmerking voor een belastingkorting bij hun gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een opwek-installatie en die in de zogenaamde postcoderoos van deze productie-installatie wonen. Ze volledige vrijstelling van energiebelasting in de eerste schijf krijgen (0-10.000 kWh). Het energiebelasting tarief is in deze schijf op het moment € 0,1007 per kWh , dus in het geval van een opwek van 10.000 kWh wordt er per jaar € 1.007 bespaard. Daarnaast kan de opgewekte stroom nog verkocht worden wat ook geld oplevert. Een aantal dingen in de regeling vallen op:

  • De maximale korting op energiebelasting gaat tot 10.000 kWh. Stel dat je investeert in een gedeelte van een opwek-installatie die 15.000 kWh  per jaar opwekt, dan krijg je alleen over de eerste 10.000 kWh een vrijstelling voor energiebelasting in schijf 1. Voor de overige 5.000 kWh  ontvang je alleen een vergoeding voor de stroom.
  • Aangezien de regeling altijd in de eerste energiebelasting schijf valt, is het ook aantrekkelijk voor bedrijven die veel meer energie opwekken. Als gebruik wordt gemaakt van de salderingsregeling valt het voordeel eerst in de lagere energiebelasting tarieven. Met de postcoderoosregeling valt het voordeel in het hoogste energiebelasting tarief.
  • De regeling wordt afgesloten voor 15 jaar en is daarom, net als de SDE+ subsidie niet afhankelijk van het wel of niet afschaffen van de salderingsregeling. 

Postcoderoos

Janine Bos
Adviseur

Systeemdenken geeft me energie: alle eindjes aan elkaar knopen en oplossingen verzinnen die bijdragen aan het grotere geheel.

Neem contact op voor mijn visie op uw mogelijkheden:
088 - 4000 539
jbos@ekwadraat.com