Wereld Bodem Dag

De rol van de bodem in strijd tegen klimaatverandering.

Op 5 december is het wereld bodem dag. Wanneer we aan klimaatverandering en oplossingen om dit tegen te gaan denken, wordt er soms niet direct de link met het belang van een gezonde en voedingsrijke bodem gelegd. Toch speelt de bodem een grote rol in het tegengaan van klimaatverandering. De bodem bevat namelijk een enorme hoeveelheid koolstof: na de oceanen wordt de meeste koolstof in de bodem opgeslagen! Door het ploegen en scheuren van de bodem komt er koolstof vrij in de lucht. Deze koolstof wordt omgezet in CO2 en doordat dit de lucht in gaat, draagt dit bij aan klimaatverandering. 

Greendutch 

GreenDutch is een samenwerking tussen Ekwadraat en VOB-Holland. GreenDutch ontwikkelt innovatieve CO2-bouwprojecten samen met landeigenaren & grondgebruikers. De komende maanden gaan we met GreenDutch aan de slag om landbouwgebieden in te zetten als blijvend grasland waarmee koolstof in de bodem wordt opgeslagen. Landbouwgronden die voorheen meerdere keren per jaar werden geploegd voor het wisselen van teelt, zullen worden ingezet ten behoeve van blijvend grasland. Met blijvend grasland wordt de bodem voor een periode van tien jaar niet gescheurd en geploegd. Hiermee wordt koolstof vastgelegd in de bodem. Blijvend grasland zorgt ervoor dat voedingsstoffen in de bodem zijn vastgelegd en dat het bodemleven in tact blijft. Daarmee voorziet de bodem planten en bomen van de benodigde voedingsstoffen. 

Samenwerking met grondbezitters in Nederland

Samen met grondbezitters werkt GreenDutch binnen Nederland aan lokale projecten die een positieve bijdrage leveren aan de natuur en daarmee CO2- of koolstofcertificaten produceren. Het realiseren van CO2-reductie kan worden omgezet in CO2-certificaten die worden uitgegeven door de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). Deze stichting is ontstaan via de Green Deal waarmee de kloof tussen beleid en de markt wordt gedicht, d.w.z. SNK richt op potentiële emissiereductie waarvoor nog geen beleid is ontwikkeld en die voor de markt meestal onrendabel zijn om op te pakken. De projecten bieden een vernieuwend verdienmodel voor landbouweigenaren. Het meten, valideren en verifiëren wordt uitgevoerd door onafhankelijke organisaties om de betrouwbaarheid van de certificaten te borgen.

Douwe Faber CEO Ekwadraat: “we zien dat er in de agrarische sector veel winst te behalen valt wat betreft CO2-reductie. Met het verdienmodel kunnen we het geld terug te laten vloeien naar de agrarische sector, zo is het een product van en door de boeren. Tevens verwachten wij dat dit een aanjagend effect zal hebben op sneller en meer verduurzamen in de landbouw.” Peter van Dronkelaar CEO VOB-Holland: “met GreenDutch helpen we de boeren mee aan de CO2-reductie met hun eigen land en delen ze in de winst bij de verkoop van certificaten. Een mooi model om samen in op te trekken”

Meer informatie? 

Wil je meer te weten komen over het belang van een gezonde bodem en de rol die de bodem speelt in klimaatverandering? In de documentaire “Kiss the Ground” wordt het belang van een gezonde bodem uitgelicht. Deze documentaire is te vinden op Netflix en licht verschillende methoden uit die bijdragen aan een gezondere en sterkere bodem en hoe we de bodem kunnen inzetten tegen klimaatverandering. 

Heb je vragen n.a.v. bovenstaande bericht?

Vul dan onderstaand formulier in, dan maken we een afspraak!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Stel ze dan gerust via het contactformulier of aan mij!"