Nieuws & blogs

Alle artikelen Aardwarmte (20) Biomassa energie (26) Circulaire Economie (14) Energiebesparing (19) Energietransitie (50) Industrie (2) Management (4) Onderzoek (5) SDE subsidie (41) Staf (9) Subsidie (36) Vergisting (31) Vergunning (8) Warmtetransitie (27) Windenergie (3) Zonne-energie (19)

Subsidieregelingen MKB Noord-Nederland

Noord-Nederland wil de groenste regio van Nederland zijn, door middel van twee interessante subsidieregelingen die gepubliceerd zijn willen zij dit stimuleren. Het gaat om de subsidie ‘Valorisatie en Kennisontwikkeling’ en de ‘Versneller Innovatieve ambities’.

Online kerstdiner team Ekwadraat

Op vrijdag 11 december hadden wij iets nieuws, iets unieks, in al die jaren dat we traditiegetrouw een kerstdiner hebben met onze medewerkers moest dit nu met elkaar, op afstand. 

Subsidiemogelijkheden innovatie en ontwikkeling mkb in Noord-Nederland

In 2021 worden twee interessante subsidieregelingen gepubliceerd in Noord-Nederland. De regelingen zijn gericht op innovatie en de ontwikkeling van kennis en producten. Hier volgt een korte samenvatting van de regelingen.

Bouwbegeleiding zonnepark Eemshaven

Wij starten met de bouwbegeleiding van Vopak Solar Park Eemshaven in de provincie Groningen. Het nieuwe zonnepark krijgt een capaciteit van circa 25 megawatt, wat gelijk staat aan een gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens.

Het Energie Kenniscentrum wint de Vredeman de Vriesprijs

Koninklijke Oosterhof Holman, Ekwadraat en Achterbosch architecten winnen met het Energie Kenniscentrum Leeuwarden de Vredemans de Vriesprijs voor architectuur! Achterbosch architecten was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. 

Webinar: vijf lessen uit de warmtetransitie

Samen met Citisens organiseerden wij een webinar. Op donderdag 15 oktober deelden wij 5 lessen uit de warmtetransitie met inzicht vanuit de praktijk. Dit hebben we gedaan om gemeenten voorruit te helpen met het aardgasvrij maken van hun wijken. Deze 5 lessen staan nu online, kijk de webinar hier terug!

Ekwadraat neemt meerderheidsbelang in Intocon Energie

Ekwadraat Advies B.V. heeft een meerderheidsbelang genomen in Intocon Energie. Door het samenvoegen van de energieclusters van Intocon Energie en Ekwadraat wordt ca. 90% van alle elektriciteit in Nederland uit biovergistingsinstallaties verkocht via het cluster. “Samen maken we een grote vuist voor eerlijke goede prijzen” aldus Douwe Faber.

World Cleanup Day

Op 19 september was het World Cleanup Day! Ekwadraat heeft samen met haar team het terrein van Energiecampus Leeuwarden schoon en plasticvrij gemaakt.

Wat is er veranderd in de nieuwe Leidraad voor gemeenten?

Op 3 september heeft Expertise Centrum Warmte (ECW) de nieuwste versie van De Leidraad gepubliceerd. De Leidraad is gericht op het helpen van gemeenten bij het maken van een eerste analyse. Deze analyse kan gebruikt worden bij het opstellen van een transitievisie warmte en vervolgens bij de uitvoeringsplannen. Adviseur Dirk-Jan is er ingedoken en heeft de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet. Lees hier de belangrijkste highlights uit de nieuwste versie. 

Ekwadraat neemt acht energietransitieversnellers aan ten tijde van Covid-19

Op 1 september, duurzame dinsdag, kwamen er maar liefst acht energietransitieversnellers in dienst bij Ekwadraat. Deze duurzame toppers gaan aan de slag om Nederland te verduurzamen en de energietransitie te versnellen. Dat we dit jaar wilde groeien stond vast, maar toen Nederland in maart getroffen werd door Covid-19 wisten we niet hoe realistisch dit nog was.

Door SDE++ regeling meer mogelijkheden voor geothermie

Geothermie heeft maar liefst zeven verschillende categorieën in de SDE++ regeling, maar hoe weet je welke categorie het beste bij je project past? Door de SDE subsidie zijn er meer mogelijkheden voor geothermie. Gerwin Oort schreef een blog over de subsidie in relatie tot geothermie. Lees hier de hele blog van Gerwin. 

Windprojecten in de SDE++ subsidie

Janine Bos, adviseur energiebesparing en circulaire economie, heeft uitgezocht welke categorieën windprojecten subsidie kunnen aanvragen. Windenergie is een van de goedkoopste technieken om de uitstoot van CO2 te voorkomen. Dit betekent dat de betreffende subcategorieën volgens de nieuwe SDE++ systematiek als eerste in aanmerking komen voor subsidie. Meer weten, lees dan hier de blog van Janine.