Energiemonitoring

Energiemonitoring: een belangrijke stap bij het besparen van energie

Door het monitoren van het verbruik, krijg je inzicht in de energieprestaties van je bedrijf. Hieruit kunnen mogelijkheden voor energiebesparing worden bepaald. Gemiddeld gezien kunt je door toepassing van energiemonitoring 20-30% besparen op het energieverbruik. Dit maakt monitoring een interessante investering. Om optimaal gebruik te maken van energiemonitoring is het belangrijk om actief aan de slag te kunnen gaan met de maatregelen die uit de monitoring naar voren komen. Met de methodiek van Ekwadraat kun je maximaal besparen op het energiegebruik.

Hoe werkt energiemonitoring?

Het energiemonitoringssysteem geeft inzicht in het verbruik van elektriciteit en gas van jouw bedrijf.  Allereerst wordt een nulmeting gedaan, waaruit de huidige situatie van de energiehuishouding blijkt. Deze wordt vervolgens door onze energiebesparingsspecialisten geanalyseerd. Hieruit blijken de eerste besparingsmogelijkheden. Dit betreffen vaak gedragsmaatregelen. Denk hierbij aan apparaten die 's nachts aan blijven staan, verlichting die onnodig aan staat, apparaten die verkeerd zijn afgesteld, etc.  Samen met jou bedenken we een strategie om deze ‘quick wins’ te realiseren. Bij gedragsmaatregelen is het bijvoorbeeld erg belangrijk om de medewerkers erbij te betrekken. 


Na het realiseren van de eerste besparingsmogelijkheden begint de volgende stap. Onze adviseurs onderzoeken het gebouw op alle mogelijke besparingsmogelijkheden. Hierbij kun je denken aan:

  • Verwarming
  • Koeling
  • Verlichting
  • Isolatie


In dit onderzoek worden alle mogelijke besparingsmaatregelen uiteengezet. Zo weet je hoeveel een maatregel kost, hoeveel energie en kosten je hiermee per jaar bespaart en hoe lang het duurt voordat deze investering is terugverdiend. Tenslotte begeleiden we bij het realiseren van deze maatregelen. Zo maken we een programma van eisen (PvE), vragen verschillende offertes aan en geven we advies over de beste manier om de maatregelen te realiseren.

Is energiemonitoring interessant voor mijn bedrijf?


Dit ligt met name aan de grootte van je bedrijf en de hoeveelheid energie die je bedrijf gebruikt. Over het algemeen geldt dat energiemonitoring interessant wordt naarmate de grootte van het bedrijf en het energiegebruik toeneemt. Energiebesparing is in sommige gevallen ook verplicht. Om erachter te komen of jouw bedrijf verplicht is, kun je onze uitgebreide handleiding lezen over energiebesparing bij bedrijven. Om uit te vinden of energiemonitoring voor jouw bedrijf interessant is kun je contact opnemen met één van onze adviseurs. Op basis van de karakteristieken van je bedrijf, kunnen zij meer vertellen over het effect van energiemonitoring.

Energiemonitoring realiseren

Aan de slag met het monitoren van jouw energieverbruik of  benieuwd naar de mogelijkheden? Ekwadraat helpt graag verder. Door middel van energiemonitoring helpen wij om zoveel mogelijk energie en kosten te besparen. 
 

Aan de slag met energiemonitoring

Benieuwd of energiemonitoring interessant is voor je bedrijf en hoeveel je hiermee kunt besparen? Neem dan contact op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd wat energiemonitoring jouw bedrijf oplevert?"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven