
Verduurzaming CONO Kaasmakers
CONO Kaasmakers
Investeren in energiebesparende maatregelen is om twee redenen een slimme keuze:
Om energiebesparing te stimuleren en de doelen in het klimaatakkoord te halen heeft de overheid verschillende energiebesparing subsidies voor bedrijven ontwikkeld.
In dit artikel behandelen we alle subsidies die van toepassing zijn op energiebesparende maatregelen. Hiermee heeft u een goede indicatie over welke subsidie(s) toepasbaar is/zijn op de energiebesparende maatregelen die u van plan bent te nemen.
Met een subsidie voor energiebesparing wordt energie besparen een stuk aantrekkelijker. Er zijn 4 subsidies/regelingen die energiebesparing stimuleren, namelijk:
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling. Deze kunt u aanvragen over de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen.
De EIA-regeling werkt als een fiscaal voordeel over de investeringskosten. In 2021 is 45,5% van de kosten voor een energiebesparende maatregel aftrekbaar van de fiscale winst van het bedrijf. Dit is bovenop de gebruikelijke afschrijving.
Dit levert een gemiddeld netto voordeel op van 13,5%.
De maatregelen die hiervoor in aanmerking komen zijn vastgesteld in de Energielijst. De aanschaf van bijvoorbeeld LED-verlichting, ter vervanging van bestaande verlichting, komt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor deze regeling. Deze voorwaarden zijn vaak vrij technisch. In dit geval geldt dat de specifieke lichtstroom minimaal 100 lm/W moet zijn met een powerfactor van minimaal 0,9. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunnen wij u daar mee helpen.
Daarnaast kunt u deze regeling ook aanvragen voor energiebesparingsadvies, zoals bijvoorbeeld een EED energie-audit, een energiebesparingsonderzoek of een erkende maatregelen scan. Dit geldt alleen als u investeert in een of meerdere besparingsmaatregelen die voortkomen uit het besparingsonderzoek.
De Milieu investeringsaftrek is een regeling die de intentie heeft om innovatieve en milieuvriendelijke producten te stimuleren. Wanneer u investeert in een van deze producten, kunt u 13,5%, 27% of 36% van het investeringsbedrag aftrekken van de belastbare winst. Het percentage hangt af van de categorie waarin het bedrijfsmiddel valt. Ook hier geldt dat de onderneming ofwel inkomstenbelasting dan wel vennootschapsbelasting dient te betalen.
Om erachter te komen voor welke maatregelen u deze regeling kunt aanvragen, kijkt u op de milieulijst. Hierin vindt u alle maatregelen. Een voorbeeld van een maatregel die in aanmerking komt is de aanschaf voor oplaadsystemen voor elektrisch vervoer.
De MIA wordt vaak in combinatie met de VAMIL aangevraagd.
De VAMIL heeft veel overeenkomsten met de MIA subsidie. Beide subsidies zijn er om bedrijven te stimuleren in energie besparen. Met de VAMIL kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. U kunt zelf bepalen op welk tijdstip u dit doet. De regeling levert u een liquiditeit- en rentevoordeel op.
In veel gevallen kunt u zowel MIA als VAMIL verkrijgen op uw investering. Dit hangt af van het type investering. Op de milieulijst zijn verschillende categorieën gemaakt: A t/m G. Hieronder ziet u hoe de verdeling van MIA en VAMIL plaatsvindt op basis van deze categorieën.
Op onze pagina MIA VAMIL leest u meer over deze regelingen en de aanvraagprocedure.
De overheid heeft een investeringssubsidie (ISDE) ontwikkeld voor investeringen in duurzame opwekking van warmte en elektriciteit.
Met deze subsidie kunt u een tegemoetkoming in de kosten verkrijgen bij de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, aansluiting op een warmtenet en kleinschalige installaties voor zon- en windenergie.
De subsidie is afhankelijk van het uiteindelijk opgestelde vermogen. Voor bijvoorbeeld een warmtepomp ligt deze tussen de € 500,- en € 8.800,- per pomp.
Sommige maatregelen komen ook in aanmerking voor EIA. Beide regelingen mogen echter niet gecombineerd worden. In tegenstelling tot de EIA is de ISDE subsidie ook aan te vragen voor decentrale overheden, stichtingen en verenigingen die geen winst maken.
Meer over de ISDE subsidie vindt u hier.
Wilt u investeren in energiebesparende maatregelen? Wij helpen u graag om de maximale subsidie te verkrijgen. Met onze subsidiescan onderzoeken we welke subsidie(s) toepasbaar zijn in uw situatie. Vervolgens vragen we deze subsidie(s) graag voor u aan.
Als u nog niet weet welke maatregelen u wilt nemen, is dat uiteraard ook geen probleem. Wij leveren u graag advies over welke maatregelen uw bedrijf het meeste opleveren. Daarbij voldoet u tegelijkertijd ook aan alle wetgeving voor uw bedrijf.
Wlt u meer informatie over het subsidies voor energiebesparing? Wij zoeken uit voor welke subsidie u in aanmerking komt en vragen deze voor uw bedrijf aan.
"Ik zoek graag de juiste subsidie voor jouw project of bedrijf!"
Subsidie adviseur
Sinds 2003 hebben we al meer dan 700 bedrijven, gemeentes en ontwikkelaars geholpen met het realiseren van hun duurzame projecten. Hieruit is de unieke Ekwadraat formule ontstaan.
Bekijk hoe onze formule u verder kan helpen