Subsidie energiebesparing bedrijven

Investeren in energiebesparende maatregelen een slimme keuze?

Investeren in energiebesparende maatregelen is om twee redenen een slimme keuze. Allereerst bespaar je hiermee op je energiekosten. Daarnaast zijn er verschillende subsidiemogelijkheden, waarmee je ook op de investeringskosten kunt besparen. Om energiebesparing te stimuleren en de doelen in het klimaatakkoord te halen heeft de overheid namelijk verschillende energiebesparing subsidies voor bedrijven ontwikkeld. 

Met een subsidie voor energiebesparing wordt energie besparen een stuk aantrekkelijker. Er zijn 4 subsidies/regelingen die energiebesparing stimuleren, namelijk:

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling die kan worden aangevraagd over de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen. De EIA-regeling werkt als een fiscaal voordeel over de investeringskosten. In 2024 is 40% van de kosten voor een energiebesparende maatregel aftrekbaar van de fiscale winst van het bedrijf. Dit is bovenop de gebruikelijke afschrijving. Het minimale investeringsbedrag is € 2.500 per bedrijfsmiddel.

De maatregelen die hiervoor in aanmerking komen zijn vastgesteld in de Energielijst. De aanschaf van bijvoorbeeld LED-verlichting, ter vervanging van bestaande verlichting, komt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor deze regeling. Deze voorwaarden zijn vaak vrij technisch. In dit geval geldt dat de specifieke lichtstroom minimaal 100 lm/W moet zijn met een powerfactor van minimaal 0,9. Daarnaast kan deze regeling ook worden aangevraagd voor energiebesparingsadvies, zoals bijvoorbeeld een EED energie-audit, een energiebesparingsonderzoek of een erkende maatregelen scan. Dit geldt alleen als je investeert in een of meerdere besparingsmaatregelen die voortkomen uit het besparingsonderzoek. 

Milieu investeringsaftrek (MIA)

De Milieu investeringsaftrek is een regeling die de intentie heeft om innovatieve en milieuvriendelijke producten te stimuleren. Wanneer je investeert in een van deze producten, kun je tot 45% van het investeringsbedrag aftrekken van de belastbare winst. Het percentage hangt af van de categorie waarin het bedrijfsmiddel valt. Ook hier geldt dat de onderneming ofwel inkomstenbelasting dan wel vennootschapsbelasting dient te betalen. Om erachter te komen voor welke maatregelen je deze regeling kunt aanvragen, kijk je op de milieulijst. Hierin vind je alle maatregelen. Een voorbeeld van een maatregel die in aanmerking komt is de aanschaf voor oplaadsystemen voor elektrisch vervoer.
 

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De VAMIL heeft veel overeenkomsten met de MIA subsidie. Beide subsidies zijn er om bedrijven te stimuleren in energie besparen. Met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Je kunt zelf bepalen op welk tijdstip u dit doet. De regeling levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. In veel gevallen kun je zowel MIA als VAMIL verkrijgen op je investering. Dit hangt af van het type investering. Op de milieulijst zijn verschillende categorieën gemaakt: A t/m G. Zie hieronder hoe de verdeling van MIA en VAMIL plaatsvindt op basis van deze categorieën.

Op onze pagina MIA VAMIL lees je meer over deze regelingen en de aanvraagprocedure.

 


Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) 

De overheid heeft een investeringssubsidie (ISDE) ontwikkeld voor investeringen in duurzame opwekking van warmte en elektriciteit. Met deze subsidie kun je een tegemoetkoming in de kosten verkrijgen bij de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, en kleinschalige windturbines. De subsidie is afhankelijk van het uiteindelijk opgestelde vermogen. Voor bijvoorbeeld een warmtepomp ligt deze tussen de € 500,- en € 8.800,- per pomp. Sommige maatregelen komen ook in aanmerking voor EIA. Deze regelingen mogen echter niet gecombineerd worden. In tegenstelling tot de EIA is de ISDE subsidie ook aan te vragen voor decentrale overheden, stichtingen en verenigingen die geen winst maken. Meer over de ISDE subsidie lees je hier.

Subsidieadvies energiebesparing bedrijven

Wil je investeren in energiebesparende maatregelen? Wij helpen graag om de maximale subsidie te verkrijgen. Met onze subsidiescan onderzoeken we welke subsidie(s) toepasbaar zijn in jouw situatie. Vervolgens vragen we deze subsidie(s) aan. Als je nog niet weet welke maatregelen je wilt nemen, is dat uiteraard ook geen probleem. Wij leveren graag advies over welke maatregelen je bedrijf het meeste opleveren. Daarbij voldoe je tegelijkertijd ook aan alle wetgeving voor jouw bedrijf.

Toonaangevende projecten

Wij helpen graag met het aanvragen van de juiste subsidie!

Meer informatie over het subsidies voor energiebesparing? Wij zoeken uit voor welke subsidie je in aanmerking komt en vragen deze voor jouw bedrijf aan.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Ik zoek graag de juiste subsidie voor jouw project of bedrijf!"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven