Energiebesparingsplicht


 

Welke energiebesparingsplicht is van toepassing op jouw bedrijf of organisatie?

Voor ondernemers kunnen diverse energiebesparingsplichten gelden. Heb jij een energiebesparingsplicht, dan moet daar één keer in de vier jaar over gerapporteerd worden. Dit gaat via de informatieplicht energiebesparing en/of de onderzoeksplicht energiebesparing. De rapportages dienen altijd uiterlijk 1 december binnen te zijn. Voor sommige bedrijven geldt ook een EED-auditplicht, dit is een rapportageverplichting.

Benieuwd welke energiebesparingsplicht van toepassing is binnen jouw bedrijf of organisatie? Wij helpen je graag verder. Download hieronder de checklist.

Informatieplicht

Sinds 2019 is de energiebesparingsplicht uitgebreid met de informatieplicht. Dit houdt in dat de energiebesparende maatregelen die je genomen hebt moet rapporteren aan de overheid. Deze plicht is voor de gebouwgebonden maatregelen bijvoorbeeld de isolatie van de gebouwschil. De eigenaar van het gebouw is altijd verantwoordelijk voor de informatieplicht voor de gebouwgebonden maatregelen. De organisatie die de activiteiten uitvoert is verantwoordelijk voor de activiteitgebonden maatregelen. 

Onderzoeksplicht energiebesparing

De onderzoeksplicht energiebesparing is een nieuwe rapportageplicht die vanaf 1 juni 2023 ingaat. Het is een aanvulling op de al bestaande informatieplicht energiebesparing. Energie-intensieve bedrijven worden verplicht om eens in de vier jaar een rapportage aan te leveren over de energiebesparende maatregelen die ze al genomen hebben. De onderzoeksplicht is alleen voor de activiteitgebonden maatregelen en dus niet voor de gebouwgebonden maatregelen, zoals bijvoorbeeld isolatie van de gebouwschil. De onderzoeksplicht is te combineren met een EED-audit. 

EED-audit

De EED energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). De EED-auditplicht is een Europese verplichting voor ondernemingen die niet onder het midden- en kleinbedrijf (mkb) vallen. Een EED-audit kan gecombineerd worden met de onderzoeksplicht. Eén van deze verplichtingen die geldt, is dat bedrijven eens per vier jaar een energie audit uit moeten voeren. Vóór 1 december 2024 moet er gerapporteerd worden.

Benieuwd of jouw bedrijf een energiebesparingsplicht heeft?

Download hier de checklist!

Informatieplicht

 

Onderzoekplicht energiebesparing

 

EED-audit

 

Gebruikt jouw locatie vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar? Check hier of je informatieplichtig bent 🔽

Lees hier meer!

 

Gebruikt jouw locatie vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar? Check hier of je onderzoeksplichtig bent 🔽

Lees hier meer!

Bent je een grote onderneming? Of een maatschappelijke instelling met een economische activiteit? Check of je EED-plichtig bent.

Lees hier meer!

Gelijk weten wat in jouw situatie van toepassing is?

Plan dan een gesprek met onze adviseur via onderstaand formulier. 

Op naar een duurzame organisatie!

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het bereiken van je duurzame doelstellingen? Neem dan contact met ons op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Ik help je graag met het verduurzamen van jouw organisatie, samen kijken we wat de mogelijkheden zijn!"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven