Warmtenetten

Over warmtenetten

Water heeft zich bewezen als een uitstekende energiedrager bij hoge temperaturen. Daarom worden er warmtenetten aangelegd, wordt ook stadsverwarming genoemd. Dit is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Warmtenetten worden al vele decennia uitgevoerd op hoge temperatuur. Ook bestaan er warmtenetten waarin het water boven de 100 graden Celsius wordt getransporteerd. Dan zit het water in de gasfase en heet het stoom. Hoe hoger de temperatuur hoe meer energie het gekost heeft om het te verhogen tot deze temperatuur en dan is het voor meer processen geschikt. 

Het verwarmen van ruimtes zoals veel gedaan wordt in een woning is een toepassing waarvoor deze hoge temperatuur niet nodig is. Wanneer de woning voorzien is van isolatie of zelfs erg goed geïsoleerd is dan kan deze woning verwarmd worden met water van bijvoorbeeld 50 graden Celsius of nog minder.

Warmtenet aanleggen

Lage temperatuur warmtenetten worden aangelegd bij goed geïsoleerde nieuwbouwwijken en bij bestaande bouw waar voldoende wordt geïnvesteerd in isolatie. Het voordeel van lage- en midden temperatuur warmte is dat minder warmte wordt verloren in het transport via het warmtenet. De bodem is namelijk koud en hierdoor verliest het warmtenet warmte. Hoe lager de temperatuur van de warmte in de leiding hoe meer het warmteverlies beperkt wordt.

Woningen die niet verwarmd kunnen worden met lage temperatuur vanwege de matige isolatie of het warmteafgiftesysteem op hoge temperatuur kunnen ook worden aangesloten op een lage temperatuur warmtenet. Deze woningen hebben dan een individuele warmtepomp nodig in de woning die het water van 30-50 graden gebruiken als bron. Door dit warme water te gebruiken hoeft de warmtepomp een minder groot temperatuurverschil te overbruggen naar 70 graden of warmer. Hierdoor is minder elektriciteit nodig voor de warmtepomp ten opzichte van een lucht of bodem warmtepomp. 

Bronnen voor aansluiten waternetten

Verschillende bronnen kunnen toegepast worden voor het leveren van warmte op lage of midden temperatuur. Restwarmte van de industrie kan nuttig toegepast worden als dit voor handen is in de omgeving. Voor warmtenetten wordt een afstand van enkele kilometers gehanteerd vanwege de hoge kosten van aanleg van transportleidingen. Aquathermie is ook erg geschikt als bron van lage temperatuur warmte waarbij wel een collectieve warmtepomp nodig is om het water voor te verwarmen naar 30-50 graden.

Hoe ziet zo'n warmtenet in de praktijk er nou uit? Bekijk hieronder de toekomstige warmtenet kaart van Leeuwarden waar ook Ekwadraat op aangesloten wordt. 

©Ennatuurlijk

Wil je meer weten over warmtenetten?

Wij helpen je graag verder, neem contact met ons op via onderstaand formulier.

"Ik vertel je hier graag meer over!"

Rob Goes

Manager sales & marketing