Veelal praat ik met familie, vrienden, collega’s en mensen uit mijn netwerk over allerlei onderwerpen die mij aangaan. Zo praat ik onder andere veel over (mentale) gezondheid, beweging (ik heb een eigen karateschool) en duurzaamheid (energie en water). Maar over netcongestie en aanverwante onderwerpen een blog bijhouden is nieuw voor mij. Ik zie het als een mogelijkheid om mijn ervaringen te delen met eenieder die het interesseert.
Een overbelast elektriciteitsnet
Om te beginnen is er veel beweging gaande binnen het thema netcongestie op lokaal tot en met nationaal niveau. Zo zie ik wekelijks berichten voorbijkomen in de media over bedrijven en bedrijventerreinen die hun doelen van uitbreidingen en verduurzamen niet kunnen realiseren, omdat zij niet meer vermogen verkrijgen van de netbeheerder. Het net is namelijk op veel locaties in Nederland overbelast.
Afgelopen weken heb ik bij verschillende evenementen mogen presenteren over wat netcongestie is, waarom dit plaatsvindt en wat voor impact netcongestie heeft op bedrijven. Zo wil de overheid bijvoorbeeld dat de transportsector gaat verduurzamen en diesel trucks in de komende jaren vervangt door elektrische trucks. Maar wat wordt hiermee gevraagd van de ondernemer? Want voor elektrische trucks heb je laadpunten nodig en deze vragen flink wat extra vermogen. Zo heb je bij 20 laadpunten al snel 1 MW vermogen nodig. Wat mij is opgevallen, is dat menig ondernemer (nog) niet weet hoe groot zijn/haar contract is met de netbeheerder. Maar als je een wagenpark van tientallen trucks gaat vervangen zal je nu al stil moeten staan bij de benodigde elektrische infrastructuur. Tijdens de workshops op het Zero Emission Event van TVM op 2 juni jl. heb ik samen met mijn collega’s Joost en Sybren de ondernemers bewust willen laten nadenken over het feit dat als er verandering aan zit te komen, nu de tijd is om na te denken over hoe je dit wilt gaan organiseren en realiseren.
Met regelmaat ontvangen wij bij Ekwadraat Advies ondernemers, docenten, ambtenaren of een combinatie hiervan, die we informeren over hoe wij bijdragen aan de energietransitie. Ook blijkt dat netcongestie typisch voor Nederland geldt. Daarom wordt er vanuit het buitenland gekeken naar Nederland gekeken welke innovatieve ideeën ontwikkeld worden, zodat deze toegepast kunnen worden wanneer netcongestie in het buitenland plaats gaat vinden. Is men met de interesse van wat in Nederland plaatsvindt op het gebied van duurzaamheid en netcongestie bewust bezig met de veranderingen in eigen land? Of zijn andere landen nog niet zo ver als Nederland?
Daarnaast mocht ik deze week pitchen over de mogelijkheden van ‘achter de meter’ tegenover ondernemers en medewerkers van gemeente Leeuwarden en provincie Friesland. Tal van mogelijkheden zijn op papier beschikbaar, maar niet altijd goed bekend bij de ondernemers. Het eerste waar de ondernemer over zal beginnen is dat verzwaring van het net nodig is. Ik ben het ermee eens dat er verzwaring moet komen, maar met alleen verzwaring van het net alleen zullen we de behoeftes van ondernemers niet in kunnen vullen. Een combinatie van individuele en collectieve mogelijkheden op het net en achter de meter zal ervoor zorgen dat er op lokaal niveau meer vermogen beschikbaar komt voor ondernemers, zodat zij hun doelen kunnen realiseren.
Bewustwording werd daarmee een belangrijk onderwerp van deze week. Het hebben over wat je te wachten staat als je je doelen wilt realiseren en de vele mogelijkheden die er zijn en waarschijnlijk nog gaan komen op zowel individueel als collectief niveau. Informeer jezelf en laat je informeren!
Volg mij gerust en maak connectie op LinkedIn. Ik zie graag jullie ervaringen tegemoet of we kunnen een afspraak maken voor een meer diepgaand gesprek. - Bob van Bijnen
Vul onderstaand formulier in, we nemen zo snel mogelijk contact met je op.