De impact van klimaatverandering en de toenemende schaarste van fossiele brandstoffen dwingen Nederland om actie te ondernemen en over te gaan naar aardgasvrij wonen. We worden namelijk steeds afhankelijker van buitenlandse voorzieningen, wat risico’s met zich meebrengt. De effecten van deze afhankelijkheid zijn al duidelijk merkbaar en zullen in de toekomst nog intenser worden. In dit artikel bespreken we de uitdagingen van aardgasvrij wonen en de kansen in het proces om deze overgang te realiseren.
Van de circa 8 miljoen Nederlandse woningen wordt nu nog zo’n 90% verwarmd met aardgas. De doelstelling is om 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen tegen 2050 aardgasvrij te maken, met een tussenstap van 1,5 miljoen tegen 2030.
Terwijl berichten over bosbranden, stijgende energierekeningen en toenemende verdeeldheid de krantenkoppen vullen, lijkt de weg naar aardgasvrij wonen soms nog ver. Maar wat is er nodig om daadwerkelijk stappen te zetten? De kennis, techniek en middelen zijn aanwezig. De vraag is alleen of we als collectief bereid zijn om de noodzakelijke stappen te zetten.
Binnen de bestaande bouw vraagt de overstap naar aardgasvrij wonen vaak om maatwerk, creativiteit en begrip van de lokale context. Door alle stakeholders, waaronder de bewoners, vroegtijdig te betrekken bij het proces, kan er eerder worden ingespeeld op technische, financiële en acceptatiekwesties.
Daarnaast zijn er veel juridische en praktische obstakels die de overgang naar aardgasvrij wonen bemoeilijken, variërend van bouwvoorschriften tot financiering en vergunningen. Het is van belang om deze obstakels te verminderen en het proces te vereenvoudigen. Nieuwe wetgeving wordt in de komende jaren ingezet om de betrokkenheid van burgers te intensiveren.
Tot slot zijn de economische aspecten van de overgang, zoals kostenverdeling, net zo belangrijk als de technische uitdagingen. Hierbij is de samenwerking tussen publieke, private partijen en burgers, van vitaal belang.
De weg naar aardgasvrij wonen is een collectieve inspanning en vergt moed, vastberadenheid en samenwerking. De weg naar aardgasvrij wonen is lang, maar niet onmogelijk. De tijd om actie te ondernemen is daarom nu aangebroken.
Als aanvulling op dit artikel nodigen we je uit het opiniestuk van Dirk-Jan, themamanager Aardgasvrije wijken, te lezen. Hierin worden gedetailleerde inzichten en persoonlijke meningen gepresenteerd over de uitdagingen op weg naar aardgasvrij wonen. Link naar het artikel: Aardgasvrij worden, een hele uitdaging! | LinkedIn
Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen we contact met je op!
"Meer weten over dit thema? Neem dan contact met mij op!"
Themamanager aardgasvrije wijken