Het Energiecafé donderdag 24 oktober 15.00u

Solar carports in combinatie met laadinfrastructuur: de financiële mogelijkheden.

Op donderdag 24 oktober om 15.00u is er weer een Energiecafé! Tijdens dit café gaan we met onze gastsprekers Folkert Brouwers, directeur Bedrijf en Gebouwen in Nij Smellinghe en Christine Wilson, Data analist bij Mobilyze, in gesprek over solar carports. We bespreken onder andere de businesscase van solar carports, hoe om te gaan met netcongestie en we nemen je mee in de koppelkansen met laadinfrastructuur en HBE’s (Hernieuwbare brandstofeenheden) als financiële prikkel. 

Meld je aan

Een live podcast is natuurlijk niets zonder publiek!

  • Datum: 24 oktober 2024
  • Tijd: 15.00u
  • Locatie: Energie Kenniscentrum Leeuwarden, Ynduksjewei 4 8914CA
  • Kosten: gratis

Ik ben er bij!

Over solar carports

Solar carports maken meervoudig ruimtegebruik mogelijk. Ze combineren parkeerplaatsen met de opwekking van duurzame elektriciteit en kunnen de duurzaam opgewekte elektriciteit direct leveren aan laadpalen voor elektrische auto’s die overdekt staan onder de carport. Daarnaast hebben solar carports een voorbeeldfunctie door het opwekken van duurzame elektriciteit zichtbaar te maken. 

Uitdagingen bij de realisatie

De realisatie van een solar carport brengt echter diverse uitdagingen met zich mee. Zo is er in veel gebieden in Nederland netcongestie, waardoor teruglevering of aansluiting op het net niet mogelijk is. Een solar carport realiseren wordt daardoor een uitdaging. Daarnaast is het maken van een sluitende businesscase complex, door de hoge investeringskosten en de terugverdientijd. 

Voorbeeldproject Nij Smellinghe

Ondanks diverse uitdagingen zijn er mogelijkheden om de businesscase rond te krijgen. Zo ook bij ziekenhuis Nij Smellinghe. Eind april 2024 is hier gestart met de bouw van twee zonnecarports op het medewerkersparkeerterrein. De 1.350 nieuwe zonnepanelen wekken straks, samen met de andere 9.000 zonnepanalen op het terrein, op jaarbasis 50% van de energie van Nij Smellinghe op. De eerste fase van de werkzaamheden zit erop en er zijn 834 zonnepanelen geplaatst. Op zonnige dagen draait het volledige ziekenhuis, inclusief operaties en apparatuur zoals MRI, CT en PET-CT op zonne-energie. ’’Met meer dan 10.000 zonnepanelen zijn wij koploper in de ziekenhuissector, daar zijn we trots op!’’

Subsidie, financiering en HBE’s

Er zijn diverse subsidiemogelijkheden voor het realiseren van een solar carport. Naast de landelijke subsidies zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), en de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) zijn er ook veel provinciale subsidies voor zonnecarports waarmee een steentje wordt bijgedragen aan de verduurzaming binnen de provincies.
Daarnaast kunnen ondernemingen, zonder reductie- en jaarverplichting, met het plaatsen van laadstations Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) produceren en deze als certificaten verhandelen. Zo ontstaat er een verdienmodel voor bedrijven die investeren in laadmogelijkheden. Door veranderingen in de SDE++ subsidie wordt het verzamelen van hernieuwbare brandstofeenheden relevanter voor exploitanten van pv-installaties in combinatie met laadinfrastructuur. 

Meer weten over Het Energiecafé?

Heb je een vraag over de podcast? of een suggestie voor een onderwerp?  Neem dan contact met ons op.

captcha


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Zit jij de volgende keer
bij ons aan tafel?"

Cor van de Haar

Algemeen directeur