Duurzaam nieuws

150 bouwstudenten Friese Poort denken mee over Energiecampus

Challenge: circulaire brug Energiecampus Leeuwarden
Douwe Faber van Ekwadraat daagt de 80 middenkader functionarissen bouw uit met een Challenge ‘Ontwerp een circulaire brug tussen ROC Friese Poort en de Energiecampus in Leeuwarden’. Dit is een initiatief van Ekwadraat en Oosterhof Holman om vanuit een corporate campusterrein groene energie te leveren tot 10% van de stad Leeuwarden. De focus van de Energiecampus ligt op innovatie, experimenten en technologische ontwikkelingen. Bovendien is het een proeftuin voor duurzame start-ups. ‘We zien de brug niet alleen als een fysieke brug maar ook als een symbolische brug tussen het bedrijfsleven en jong talent’, zo licht René Garlich van ingenieursbureau Ohpen de Challenge nader toe. Onder begeleiding van Frykslab en op basis van design thinking met gebruik van het canvas model kwamen de studenten met nieuwe ideeën en verrassende inzichten. De komende 10 weken gaan de bouwstudenten in projectonderwijstijd verder om de ideeën uit te werken tot definitieve concepten.

Winnende idee
‘De winnende groep heeft vooral goed geluisterd naar de vraag en het eisenpakket’, zo motiveert René Garlich de gemaakte keuze. ‘In het ontwerp zijn de fysieke verbinding en de symbolische verbinding zichtbaar in het knooppunt. Bovendien past het ontwerp in de omgeving en is het goed uitvoerbaar. De gevlochten bamboe afscherming laat zien dat het mogelijk is om duurzame materialen te gebruiken’. Naast het winnende idee hebben Ekwadraat, Oosterhof Holman en Ingenieursbureau Ohpen ook andere nieuwe inzichten opgedaan. ‘Vooral de windturbines in het brugdek is de moeite waard om verder over na te denken. Deze ideeën van jonge mensen die niet in kaders denken geeft ons nieuwe energie’.

Als initiatiefnemer van de Energiecampus Leeuwarden zoekt Ekwadraat de verbinding tussen het onderwijs een het bedrijfsleven. ROC Friese Poort is een partner van het project en geeft studenten hiermee de mogelijkheid om te leren over allerlei innovatieve, duurzame technieken.