Hernieuwbare brandstofeenheden

HBE route voor gasproducenten nieuw verdienmodel

In plaats van SDE+ subsidie kunt kan een producent van groengas, groengas ook verhandelen aan de transportsector, in de vorm van HBE’s: Hernieuwbare brandstofeenheden. De producent ontvangt dan een vergoeding van de transportbrandstoffenleveranciers voor de HBE’s: Hernieuwbare brandstofeenheden. Deze HBE’s zijn op dit moment erg in trek waardoor het interessant kan zijn om uw productie gedeeltelijk of geheel om te zetten naar HBE's. De vergoeding voor groengas kan daarmee oplopen tot wel 50 cent per m³ exclusief de gaswaarde zelf.

Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE's)

Een producent van groengas registreert de productie bij Vertogas. Vertogas kan hiervoor certificaten aanmaken en koppelen aan een SDE+ beschikking. Het is echter ook mogelijk om de certificaten te koppelen aan een partij die het aardgas in de transportsector brengt, zoals Pitpoint en Orangegas. Deze partijen kunnen op het moment dat ze aardgas afleveren (als transportbrandstof) de certificaten van Vertogas gebruiken om Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) aan te maken. Deze HBE’s kunnen verhandeld worden om aan de verplichtingen van de brandstofsector te voldoen. Iedere leverancier van brandstof moet aan een bepaalde verplichting voldoen qua inzet van hernieuwbare brandstoffen. Tekorten kunnen aangevuld worden met HBE's. 

De beloning in HBE’s wordt in belangrijke mate bepaald door de grondstof waaruit een duurzame biobrandstof is geproduceerd. Zo bepaalt de grondstof de soort HBE: HBE-Geavanceerd, HBE-Conventioneel of HBE-Overig. En ook bepaalt de grondstof of de biobrandstof in aanmerking komt voor dubbeltelling. Het is voor een producent daarom van belang dat de installatie is gecertificeerd (bijvoorbeeld NTA8080 of ISCC) waaruit de herkomst van de biomassa blijkt.

Toekomst korte en lange termijn HBE's 

De toekomst is echter onzeker. Voor de komende jaren is wel vastgelegd dat het aandeel hernieuwbare energie in de transportbrandstoffen toe moet nemen van 8,5% naar 16,4%. Echter is de regelgeving na 2020 nog onzeker waardoor het op dit moment onvoldoende basis biedt voor een volledige overstap naar de HBE route. Op korte termijn is de waarde van (dubbeltellende HBE’s) echter zeer interessant.

U kunt hiervan profiteren door meer te produceren dan waarvoor u SDE+ subsidie heeft gekregen. Ook is het mogelijk om als de prijzen goed zijn, te switchen tussen SDE+ en HBE’s.

De prijzen zijn niet transparant en worden per order in de markt gezet. Recent lag de prijs voor dubbeltellende HBE’s op ca. 50 cent per m³ groen gas. Hierbovenop ontvangt de producent nog de reguliere (grijze) gaswaarde van de leverancier.

Aan de slag met de HBE certificaten
 

Meer weten over de hernieuwbare brandstofeenheden? Of bent u benieuwd of uw project in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd naar de toepassing van HBE voor uw project?"

Mark Maljaars

Expert duurzaam gas