Pilot verwerking bermgras tot potgrond

Pilot verwerking bermgras tot veenvervanger in potgrond begonnen

Voor het eerst start vandaag een project om de organische fractie uit bermgras te verwerken tot een duurzame vervanger van veen in potgrond. Potgrond bestaat voor meer dan de helft uit fossiel veen, waarvoor men natuurgebieden in onder andere de Baltische staten en Finland afgraaft. Gebruik van veen is daarom niet circulair en resulteert in blijvende natuurschade en gaat gepaard met broeikasemissies van CO2 en CH4. In de pilot wordt het bermgras na het hakselen eerst gereinigd en daarna vergist. Hierna wordt het in enkele processtappen verder verwerkt tot een product dat qua samenstelling en structuur lijkt op veen. Onderzoekers van de Wageningen University en Research (WUR) zullen dit organische product vervolgens analyseren en beoordelen. Groeiproeven met diverse planten maken onderdeel uit van deze studie. De resultaten zullen naar verwachting eind dit  jaar beschikbaar komen.

Organisaties achter de pilot

De pilot wordt uitgevoerd door ons (adviesbureau Ekwadraat, Leeuwarden), de ontwikkelaar van duurzame projecten D4 (Leeuwarden) en bio-energiesystemen leverancier HoSt (Enschede) in samenwerking met Groot Zevert Vergisting (Beltrum) en de stichting Biomassa (Aalten). De pilot maakt deel uit van de Achterhoekse regio Deal Kringlooplandbouw en wordt  financieel ondersteund door de Provincie Gelderland en de Regio Achterhoek. 

Uitdagingen

Volgens Klaas de Jong, Adviseur bij Ekwadraat, kent de verwerking van bermgras enkele uitdagingen, zoals de aanwezigheid van zand en procesverstorende  vervuilingen, zoals zand, (delen van) banden, plastic flessen, glas en blikjes.  “Om een schoon product te garanderen, zullen we het bermgras grondig wassen en de vervuilingen verwijderen”, zegt  Klaas de Jong. Indien de testresultaten positief zijn zullen D4 en HoSt vanaf 2022 naar verwachting ruim 15.000 m3 potgrond en 1.5 miljoen m3 groengas per jaar produceren, goed voor het gasverbruik van zo’n 1.000 huishoudens.  

Per jaar wordt zo'n 4 miljoen kubieke meter aan potgrond geproduceerd. De potgrond industrie verkoopt in Groot Brittanië alleen nog potgrond zonder veen. Ook in Nederland groeit de  belangstelling voor duurzame alternatieven. Vanwege de omvang van de potgrondmarkt en de stijgende behoefte aan een veenvervanger hebben de betrokken bedrijven hoge verwachtingen van de uitkomsten: “Diverse producenten van potgrond hebben al interesse getoond voor ons project,”aldus Klaas de Jong, “We hebben daarom goede hoop dat we weer een stap kunnen zetten naar een duurzamer regio.”               

Heeft u vragen over deze pilot?

Neem dan contact op met senior adviseur Klaas de Jong via onderstaand contactformulier!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Ik help u graag met uw vragen over deze pilot"

Klaas de Jong

Senior adviseur/procestechnoloog