Bouwbegeleiding zonnepark Helios OpCo

Wij starten met de bouwbegeleiding van het zonnepark in de Eemshaven. Het nieuwe zonnepark krijgt een capaciteit van circa 25 megawatt, wat gelijk staat aan een gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens. Zowel de subsidie- en vergunningstrajecten als de financiering zijn succesvol afgerond.

Het zonnepark wordt gebouwd op 19 hectare grond rondom Vopak Terminal Eemshaven. Begin 2021 zal begonnen worden met de bouwwerkzaamheden op het terrein. Volgens de huidige planning zal in het derde kwartaal van 2021 de eerste groene stroom worden geleverd aan het elektriciteitsnet. 
 

Vopak Solar Park Eemshaven is een joint venture met de partijen Groningen Seaports, Vopak en fondsen beheerd door Whitehelm Capital. In februari 2019 werden de eerste plannen rondom dit zonnepark aangekondigd.

Timo Spaninks, Managing Director bij Vopak: "Dit project past goed binnen de ambitie van Vopak om samen met partners infrastructuur-oplossingen te ontwikkelen voor het faciliteren van duurzame energie. Het stelt ons tevens in staat om meer kennis en ervaring op te doen met elektriciteit als energiedrager."

"Dit zonnepark is een prachtige samenwerking van betrokken partijen. En door onze deelneming wordt ook het lokale karakter van het project gewaarborgd. Daarnaast zijn wij blij dat bedrijven als Vopak en Whitehelm in ons gebied durven te investeren in duurzame energie, zeker in deze tijden. Lokaal geproduceerde groene energie is van groot belang voor ons om het havengebied duurzamer te maken en daarmee de energietransitie vooruit te helpen. Dit straalt ook af op bedrijven die zich hier willen vestigen, juist vanwege de beschikbaarheid van duurzame energie”, zegt Cas König, CEO van Groningen Seaports. 

Wessel Schevernels, Chairman van Vopak Terminal Eemshaven en Senior Investment Director bij Whitehelm: “Whitehelm is verheugd om naast haar investering in Vopak Terminal Eemshaven, wederom met haar partners Vopak en Groningen Seaports, een duurzame bijdrage te kunnen leveren aan de Nederlandse energiezekerheid en de transitie naar klimaatneutrale stroomproductie. De ontwikkeling van Vopak Solar Park Eemshaven past uitstekend in ons beleid om een lange termijn partner te zijn, met respect voor zowel lokale behoeften als wel de UN Sustainable Development Goals.”

De rol van Ekwadraat

Ekwadraat begeleidt Vopak Solar Park Eemshaven bij de realisatie van het zonnepark. Toen dit traject startte hebben wij bijgedragen aan de afstemming ontwerp, het uitzoeken van de financiële haalbaarheid, het verkrijgen van de vergunningen en het uitvoeren van een netstudie. Er is een programma van Eisen (PvE) opgesteld en een SDE+ subsidie aangevraagd. 

Wij doen de begeleiding en het procesmanagement bij de bouw. Het betreft een uitgebreide bouwbegeleiding, waarbij dagelijks een ervaren sitemanager vanuit Ekwadraat op locatie aanwezig is. Hiermee neemt Ekwadraat de volledige leiding in het bouwproces en zal daarmee de kwaliteitsbewaking, veiligheidseisen, budgetbewaking en benodigde financiële rapportages/verslaglegging verzorgen. Voorafgaand aan de bouw zal Ekwadraat een review doen op het engineeringsdossier.
 
De werkzaamheden rondom de bouw van het zonnepark zijn opgedeeld in de volgende vier fases:
1.    Review op engineeringsdossier;
2.    Bouwbegeleiding;
3.    Provisional acceptance;
4.    Final Acceptance.

Wilt u ook bouwbegeleiding bij het realiseren van een zonnepark? Neem dan contact met ons op via onderstaande formulier.

Vragen over dit nieuwsbericht?

Neem hieronder contact met ons op!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact met mij op!"

Cor van de Haar

Algemeen directeur