Creatieterras

9 september 2023 | Expeditie door de Toekomst!

Het Creatieterras

Op 9 september opent de Energiecampus Leeuwarden van 12.00 tot 20.30 uur haar deuren voor bezoekers van jong tot oud. Wij nodig jou van harte uit om ons een bezoek te brengen tijdens deze dag! Tijdens dit gratis event kunnen de bezoekers kennismaken met de wereld van duurzaamheid en het toekomstige energielandschap. Het terrein van de Energiecampus Leeuwarden zal die dag bestaan uit verschillende themapleinen waar bezoekers het toekomstige energielandschap kunnen beleven, ervaren en bekijken.

Op het plein: Creatieterras kan er duurzaam gekookt worden onder begeleiding van Jouke Piet Drijfhout, Chefkok van de Slotplaats die dagelijks kookt met verse, eerlijke producten die hij letterlijk uit de achtertuin plukt. Paul van Geldorp geeft een workshop over ‘de zin en onzin van het duurzaamheidsrapport’. Verder zijn er interactieve sessies van o.a. Bentacera, Achterbosch Architecten, FSFE en kan je bij Stadshout Leeuwarden een insectenhotel bouwen van hout dat van de versnipperaar is gered. 

12.00 - 15.00 uur - workshop (buiten)

Insectenhotel bouwen bij Stadshout Leeuwarden

Ontwerp en maak je eigen insectenhotel met Stadshout Leeuwarden! Handen uit de mouwen en timmeren maar, niets is te gek. Insectenhotels zijn niet alleen leuk om te maken, ze spelen ook een belangrijke rol in het voortbestaan van belangrijke insecten, zoals de bij. Deze gebruiken insectenhotels namelijk om eitjes te leggen! De materialen voor het insectenhotel zijn mede mogelijk gemaakt door Vizier op Werk, een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring opdoen om door te kunnen stromen naar betaald werk. Stadshout Leeuwarden redt gekapte stadsbomen van de versnipperaar en geven ze een tweede leven.

Deze workshop is op vrije inloop.

12.15 - 13.00 uur - workshop

Jouke Piet Drijfhout: koken met duurzame en eerlijke producten

Als chef-kok bij De Slotplaats in Bakkeveen brengt Jouke Piet zijn passie voor koken tot leven door gebruik te maken van verse, lokale ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Hij heeft een diep respect voor de natuur en streeft ernaar om duurzame en seizoensgebonden producten te gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor heerlijke smaken, maar draagt ook bij aan het behoud van het milieu. Tijdens deze workshop neemt hij jou mee in zijn passie voor koken, het respect voor de natuur en duurzaamheid. 

Aanmelden

13.15 - 14.00 uur - interactieve sessie

Het financieren van de energietransitie

De ontwikkeling van duurzame projecten zien we overal om ons heen. Energie-coöperaties die een zonnepark ontwikkelen, ondernemers die reststromen omzetten in groengas met vergistingsinstallaties, nieuwe circulaire concepten en nog veel meer. Een uitdaging bij dit soort nieuwe en duurzame initiatieven is de financiering hiervan. Tijdens deze interactieve workshop laten we jullie zien wat het Funs Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE), oftewel het Friese Duurzaamheidsfonds, te bieden heeft op het gebied van financiering van duurzame projecten. Je leert waar een financier op let bij het beoordelen van een project en hoe jij jouw duurzame project in Friesland kan laten financieren.

Aanmelden

14.15 - 15.00 uur - workshop

Paul van Geldorp: de zin en onzin van het duurzaamheidsverslag

Vanaf 2024 treden in Nederland de Europese regels in werking voor duurzaamheidsverslaglegging. Voor wie gelden die regels precies, wat houden de regels in en hoe kun je die extra administratieve last het beste opbrengen?  Voor de meesten van ons zijn de richtlijnen nieuw. Bovendien zijn ze niet allemaal even eenvoudig meetbaar te maken. Hoe kun je je voorbereiden op een rapportageverplichting waarvan zelfs de overheid op dit moment nog niet precies weet hoe die er in zijn definitieve vorm uit zal zien? 

We concentreren ons in deze workshop onder meer op de fasering van de invoering van de nieuwe Europese richtlijnen en op de praktische betekenis ervan. Verder behandelen we de vraag hoe je de invoering van verslaggeving over duurzaamheid het beste kunt aanvliegen.

Aanmelden

15.15 - 16.00 uur - workshop

Harry Marissen: duurzaam ondernemen: noodzaak of kans?

Duurzaam ondernemen is een containerbegrip. Vaak worden de negatieve aspecten vergroot, terwijl de kansen onderbelicht blijven. In een interactieve sessie verzorgd door Bentacera en haar duurzaamheidspartner ZeroCO2 wordt de spotlight op de positieve impact van duurzaam ondernemen gezet. Met concrete voorbeelden word je geïnspireerd om met jouw bedrijf de voordelen van duurzaamheid te omarmen. En die voordelen zijn er volop! Van lagere kosten en beter procesbeheer tot een geweldige werkplek voor huidige én toekomstige collega's. Meld je snel aan en mis het niet!

Aanmelden

15:30 - 17:00 uur - workshop (buiten)

Hoe stimuleer ik young professionals binnen mijn bedrijf, organisatie of energiecoöperatie?

Wij, twee young professionals nemen je mee aan de hand van de vraag: ‘Hoe stimuleer ik young professionals binnen mijn bedrijf, organisatie of energiecoöperatie?’’. Luister naar het verhaal van Generatie Fryslân 2035 (GF2035) waarin je alles hoort over het ontstaan van GF2035, de doorontwikkeling én waarom wij vinden dat GF2035 zo goed werkt. Kijk samen met ons naar wat dit kan betekenen voor jou! Kortom: een prikkelende workshop waarbij je genoeg inspiratie opdoet én samen aan de slag gaat.

Deze workshop is op vrije inloop.

16.15 - 17.00 uur - Inspiratiesessie 

Hans Achterbosch: hoe expedities je kijk op de wereld veranderen

Expedities naar verre oorden en hoge bergen inspireren en prikkelen en laten je de wereld met ander ogen aanschouwen. Ze creëren een nieuwe vorm van bewustzijn, en maken je los van de eigen werkelijkheid en de rat race die je in je dagelijkse werk vaak doormaakt. Hans neemt je mee op grote klim expedities. De “vervuilde” flanken van de Mount Everest alwaar hij de dood recht heeft aangekeken en de ongerepte maagdelijke landschappen op Antarctica vertellen een groots verhaal. Contrasten verbinden. Wat vertellen die, wat kun je hier van leren in je dagelijkse leven voor jezelf en de generaties na ons? Hans Achterbosch spreek in het Energie Kenniscentrum Leeuwarden, het pand dat Achterbosch Architecten in opdracht van Ekwadraat en Oosterhof Holman heeft ontworpen. 

Aanmelden

Wil je meer informatie over de expeditie door de toekomst?

Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen we contact met je op!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Heb je vragen over bovenstaande? Neem dan contact met mij op!"

Marlijn van der Meulen

Adviseur projectcommunicatie

Samen meer betekenen voor de wereld van morgen!