Wil je de proceswarmte in je bedrijf verduurzamen en kosten besparen? Met de SDE++-subsidie kun je je warmtevraag deels elektrificeren en profiteren van de groeiende elektriciteitsproductie en overschotten uit zon en wind(op zee). De Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) biedt financiële steun om duurzame technologieën te implementeren die goed zijn voor het milieu en je bedrijf op lange termijn geld besparen. Hieronder lichten we enkele veelbelovende opties voor het elektrificeren van proceswarmte toe.
E-boilers zijn een efficiënte en flexibele oplossing voor het produceren van warmte via elektriciteit. Ze kunnen snel schakelen tussen verschillende vermogensniveaus en zijn ideaal voor bedrijven met een hoge temperatuur en constante warmtevraag. Door slim in te spelen op de onbalansmarkt en gebruik te maken van negatieve elektriciteitsprijzen kunnen de inkomsten aanzienlijk worden verhoogd. In combinatie met SDE++-subsidie wordt de overstap naar deze technologie nog aantrekkelijker.
Hogetemperatuur opslag (HTO) systemen bieden de mogelijkheid om opgewekte warmte, middels een E-boiler, op te slaan voor later gebruik. Dit is kostenefficiënter dan energieopslag in batterijen. Vooral bedrijven met een fluctuerende vraag naar proceswarmte kunnen hier voordeel uit halen. Door warmte te produceren tijdens piekproductie van duurzame elektriciteit (bij negatieve elektriciteitsprijzen) en deze warmte op te slaan, kunnen bedrijven hun energie-efficiëntie optimaliseren en kosten besparen. De SDE++-subsidie maakt het financieel haalbaar om in deze technologie te investeren.
Industriële warmtepompen zijn een uitstekende manier om de warmtebehoefte van processen efficiënt te elektrificeren. Er zijn twee hoofdtypen: gesloten en open systemen. Gesloten systemen zijn ideaal voor bedrijven met beschikbare restwarmtestromen zoals afvalwater of een koelproces, terwijl open systemen geschikt zijn voor processen waarbij waterdamp en/of condensaat beschikbaar is. Beide typen kunnen aanzienlijk bijdragen aan de verduurzaming van industriële processen en komen in aanmerking voor SDE++-subsidie.
Procesgeïntegreerde warmtepompen kunnen direct worden opgenomen in verdampingsprocessen, waardoor de efficiëntie van warmteoverdracht wordt gemaximaliseerd. Dit type warmtepomp kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren door restwarmte te hergebruiken. Bij deze technologie ontvang je niet alleen subsidie voor de warmtepomp, maar ook voor het aanpassen van het proces. Het integreren van deze technologie met behulp van SDE++-subsidie kan je bedrijf helpen om niet alleen de CO2-uitstoot te verminderen, maar ook de operationele kosten te verlagen.
Net als in 2023 zijn ‘hekjes’ geplaatst. Het doel van de hekjes is technieken te stimuleren die op de korte termijn minder kosteneffectief zijn, maar voor de lange termijn noodzakelijk zijn voor de energietransitie. De maximale subsidie binnen de hekjes wordt daarom verhoogd van 300 naar 400 euro per ton CO2. Er zijn hekjes voor de domeinen:
De hekjes voor lagetemperatuur en hogetemperatuur vergroten in deze openstellingsronde dus de kans op SDE++ subsidie voor het elektrificeren van de warmtevraag. Binnen de hekjes blijft wel het concurrerende principe gelden waarbij kosteneffectieve projecten eerder aan bod komen.
Door de warmtevraag van je proces te elektrificeren met behulp van SDE++-subsidie, kunt je als bedrijf een belangrijke stap zetten richting verduurzaming en kostenbesparing. Of je nu kiest voor e-boilers, hogetemperatuur opslag, industriële warmtepompen of procesgeïntegreerde warmtepompen, er zijn tal van mogelijkheden om proceswarmte efficiënter en duurzamer te maken.
De nieuwe SDE++-ronde opent in september 2024. De definitieve regeling wordt in juli gepubliceerd. Het verzamelen van alle benodigde gegevens kost tijd, dus wacht niet langer en neem zo snel mogelijk contact met ons op. Plan vandaag nog een (online) kennismakingsgesprek. Samen bespreken we de beste opties voor jouw bedrijf en zorgen we dat je klaar bent voor de volgende subsidieaanvraag.
Vul onderstaand formulier in, dan maken we een afspraak!