Opening Energie Kenniscentrum Leeuwarden

Op woensdag 4 september 2019 is het Energie Kenniscentrum Leeuwarden (EKL) officieel geopend door Commissaris van de Koning dhr. Brok, voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen en eigenaren Harm Beerda (Koninklijke Oosterhof Holman) en Douwe Faber (Ekwadraat). Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een uniek lichtgewicht gebouw bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans, en maakt onderdeel uit van de Energiecampus Leeuwarden. Dit energieneutrale en duurzaam gebouwde centrum biedt volop ruimte aan duurzame innovatie. Het kenniscentrum wordt opgezet, beheerd en gevoed met kennis van Ekwadraat en Koninklijke Oosterhof Holman. Het ontwerp is in handen van het Friese architectenbureau Achterbosch en de bouw is gerealiseerd door Friso Bouwgroep.

 

Het kenniscentrum is voor de initiatiefnemers een droom die uitkomt, en dat was voelbaar tijdens de officiële opening. “Bedankt dat we dit mochten bouwen”, aldus Douwe Faber, waarbij hij refereerde aan de gemeente en provincie. “Zo’n 35 jaar geleden is bij mij het eerste zaadje geplant voor duurzaam ondernemen, en het doet mij persoonlijk veel dat dit gebouw er nu staat”, zei Harm Beerda. “Laten we op deze bijzondere plek dingen anders doen en samenwerken aan de energietransitie.” Dhr. Brok complimenteerde de heren met hun durf en inzicht: “U geeft keer op keer aan dat u het verschil kunt maken. Wat hier vorm krijgt, past bovendien helemaal in het beleid van de provincie Friesland.” Maxime Verhagen vulde aan: “Een cruciale factor voor het uiteindelijke succes is lef hebben. Gewoon DOEN. En dat is aan Harm Beerda en Douwe Faber wel besteed. Bouwen op een voormalige afvalstort heeft nog niemand aangedurfd. Maar dankzij hun lef staan we nu met zijn allen hier.”

Uw event of vergadering op deze locatie?

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een prachtige locatie om te vergaderen of een evenement te organiseren. Het circulaire pand is gebouwd op de oude vuilstort Schenkenschans, hierdoor heeft deze 'afgedankte' grond een nieuwe bestemming gekregen. Ook in de inrichting is aan circulariteit gedacht; stoelen van petflessen, akoestische wandlamellen gemaakt van een vloer uit een oude sporthal en naast de bamboevloer in het atrium een gerecyclede vloerbedekking in de vergaderruimtes. 

Meer informatie? Download hier de leaflet!

Unieke fundering

Het kenniscentrum is gebouwd op de voormalige vuilstortplaats Schenkenschans. De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Op de achtergebleven twaalf meter hoge heuvel is het nieuwe kenniscentrum gebouwd. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats was het niet mogelijk het fundament in de grond te plaatsen. Sweco en Ohpen Ingenieurs hebben na uitgebreid onderzoek advies uitgebracht over de toelaatbare belasting en de vervormingsverschillen waar rekening mee gehouden moet worden. Het kenniscentrum is daarom licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. De betonnen platen zijn vervolgens op 40 centimeter diepte geplaatst en afgewerkt met grond en lavasteen. Friso Bouwgroep heeft op elke betonplaat een stalen kolom geplaatst; 108 in totaal. Deze zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Het gebouw is op zo’n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd, waardoor het lijkt alsof het zweeft.

Circulair ontwerp

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een gasloos en demontabel gebouw, en is ontworpen door Achterbosch Architecten. Er is veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Bijvoorbeeld voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Er is specifiek gekozen voor FSC gecertificeerd hout van lokale oorsprong. Voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van refurbished materiaal. Zo is een oude gymzaalvloer hergebruikt en zijn de stoelen gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Circulaire vloerbedekking en bamboevloeren zijn toepast door Oving interieur. Daarnaast is er ook van elementen van een oude trein een zithoek gemaakt met behulp van OPnieuw. Visser Interieur zorgde voor het houtwerk in de middenruimte en de plantenbakken. 
De opening van het kenniscentrum is nog maar het begin. Het is het startpunt van de samenwerking aan de energietransitie, en wordt dan ook volop ingezet als ontmoetingsplek. Vergaderruimtes, kantoorruimte en flexplekken worden verhuurd en het inspirerende atrium kan voor evenementen worden ingezet.