Duurzaam nieuws

Gewest Fryslân en Ekwadraat: logische combinatie?

Ondernemen als team

Het Gewest Fryslân kwam bij Ekwadraat met een plan van aanpak om het schaatsen weer eens goed op de kaart te zetten. De korte tijd waarin Gewest Fryslân zich heeft ontwikkeld is een voorbeeld van ondernemerschap welke past bij Ekwadraat. Niet de gedachte van ‘het komt wel goed’ of ‘doe maar gewoon’. Nee, laat maar zien wat je samen kunt en wees daar trots op! Net zoals met schaatsen gaat het niet vanzelf, er moet keihard gewerkt worden. Maar als je weet waarvoor je dat doet, is hard werken geen straf maar een middel om het doel te bereiken. Het Gewest Fryslân is een echt team van trainers, sporters en andere begeleiders en sponsoren. Door samen te werken versterk je elkaar en kom je verder. Dit is ook de werkwijze van Ekwadraat waar de werknemers elkaar versterken en laten groeien. Daarnaast ook de samenwerking met andere partijen, want als het gaat om schaatsen of duurzame energie, alleen kom je er niet. 

Efficiënt en innovatief

Schaatsen is een energieke sport, gericht op efficiëntie en innovatie. Ekwadraat is een energieke onderneming die zich richt op energiebesparing, duurzame opwekking en innovatie. Onder leiding van ‘oude rotten’ uit het vak: jonge mensen stimuleren het uiterste uit zich zelf te halen. Voor schaatsen spreekt dat voor zich, bij Ekwadraat is dat ook nodig om te kunnen opereren in de (niche)markt van duurzame energie.

Energie

Schaatsen kost veel energie. Daar komt Ekwadraat haar kracht naar voren, een energie neutrale Elfstedenhal in Leeuwarden, nog nooit elders vertoond! Door ‘out-of-the-box’ te denken gaat er geen rest-energie (zoals warmte vanuit de koelmachines) verloren, maar wordt alles volledig hergebruikt. Een koppeling met een afgesloten afvalstort (waar biogas nu werd verbrand en de lucht inging) zorgt voor elektriciteit en warmte. Hier worden onder andere de douches mee verwarmd. Daarnaast wordt elektriciteit opgewekt uit zonnepanelen. Het is voor Ekwadraat een ‘sport’ om te werken naar een fossielvrije samenleving. Dit alles vanuit de visie dat het slechts een kwestie van tijd is dat duurzame energie de fossiele energie vervangen heeft, net zoals de klapschaats in een transitieperiode diverse voorgangers heeft verdrongen.

Een logische keuze dat Ekwadraat in haar sponsoring voor het schaatsen heeft gekozen, het maakt onderdeel uit van onszelf, en daar zijn we trots op!

Energiebesparingsonderzoek