Duurzaam nieuws

Hoe kom ik van mijn asbest af?

Subsidies

Momenteel bestaan twee verschillende subsidies voor asbestverwijdering. De eerste regeling is provinciaal geregeld. Deze regeling is alleen in combinatie met zonnepanelen en is alleen voor agrarische en voormalig agrarische gebouwen. De tweede regeling is landelijk en geldt voor particulieren, bedrijven en (overheids-) instellingen. Beide subsidies zijn € 4,50 per vierkante meter en kunnen gecombineerd worden waardoor € 9,00 subsidie per vierkante meter asbest ontvangen kan worden. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste verschillen tussen beide regelingen weergegeven. 

Kosten

De kosten voor het verwijderen van asbest en het vernieuwen van een dak liggen rond de € 24,00 per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de grootte van het dak en kan daarom iets voordeliger worden. Ook is het belangrijk verschillende offertes aan te vragen omdat er soms grote prijsverschillen zijn. Voor zonnepanelen kan uitgegaan worden van € 1,00 per Wattpiek wat ook afhankelijk is van de grootte. Installaties van 5 kWp (voorwaarde provinciale regeling) zullen iets duurder zijn per Wattpiek aangezien dit erg kleine installaties zijn.

Combinatie met SDE+

Als u een bedrijf heeft met erg grote asbestdaken en een grootaansluiting (> 3x80 Ampère) dan kunt u ervoor kiezen om het verwijderen van asbest te combineren met een SDE+ subsidie voor zonnepanelen. Als u hier meer over wilt weten en alles op een rijtje wilt laten zetten dan kan u contact op nemen met Hendrik van Houten, ik adviseer u graag over de verschillende mogelijkheden voor asbestverwijdering en de combinatie met SDE+.

thermografisch onderzoek voorbeeld