Opening Vopak Solar Park Eemshaven

Opening 25 megawatt zonnepark

Eind 2020 zijn wij gestart met de bouwbegeleiding van het meest noordelijke zonnepark in de Eemshaven. Het nieuwe zonnepark heeft een capaciteit van circa 25 megawatt, wat gelijk staat aan een gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens. Het zonnepark is gebouwd op 19 hectare grond rondom Vopak Terminal Eemshaven. Het volledige zonnepark is inmiddels in bedrijf en levert aan het Nederlandse elektriciteitsnet. De groenestroomcertificaten zijn voornamelijk afgenomen door lokale bedrijven binnen Groningen Seaports en door Vopak. Vopak Solar Park Eemshaven is een joint venture met de partijen Groningen Seaports, Vopak en fondsen beheerd door Whitehelm Capital. In februari 2019 werden de eerste plannen rondom dit zonnepark aangekondigd.

Timo Spaninks, Managing Director bij Vopak: "We zijn zeer blij met deze succesvolle oplevering van het zonnepark. Het markeert voor Vopak het moment waarop we voor onze Nederlandse terminal activiteiten geheel overschakelen op groene stroom. Hiermee dragen we actief bij aan het vergroenen van de logistieke ketens van onze klanten en onze rol in de samenleving - Storing vital products with care."


Cas König, CEO van Groningen Seaports: "Dit zonnepark is een prachtige samenwerking van betrokken partijen. En door onze deelneming wordt ook het lokale karakter van het project gewaarborgd. Daarnaast zijn wij blij dat bedrijven als Vopak en Whitehelm in ons gebied durven te investeren in duurzame energie, zeker in deze tijden. Lokaal geproduceerde groene energie is van groot belang voor ons om het havengebied duurzamer te maken en daarmee de energietransitie vooruit te helpen. Dit straalt ook af op bedrijven die zich hier willen vestigen, juist vanwege de beschikbaarheid van duurzame energie.”


Wessel Schevernels, Chairman van Vopak Terminal Eemshaven en Senior Investment Director bij Whitehelm: “Whitehelm is verheugd met de succesvolle en veilige oplevering van Vopak Solar Park Eemshaven en is trots om een verdere investering te kunnen doen in de Nederlandse energietransitie. We zijn erg blij dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie-infrastructuur in de Eemshaven en wederom te hebben samengewerkt met onze langdurige partners Vopak en Groningen Seaports.”


Ondanks de corona-pandemie is het zonnepark op een succesvolle en veilige manier gebouwd en opgeleverd. Vele partijen hebben hieraan meegewerkt. Zo is het ontwerp en bouwmanagement uitgevoerd door ons en heeft EQUANS uit Roden de gehele realisatie uitgevoerd. Daarnaast zijn de gemeente Het Hogeland en de Provincie Groningen nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het project.
 

De rol van Ekwadraat

Ekwadraat begeleid bij de realisatie van het zonnepark. Toen dit traject startte hebben wij bijgedragen aan de afstemming ontwerp, het uitzoeken van de financiële haalbaarheid, het verkrijgen van de vergunningen en het uitvoeren van een netstudie. Er is een programma van Eisen (PvE) opgesteld en een SDE+ subsidie aangevraagd. 

Tijdens de realisatiefase hebben we het procesmanagement bij de bouw verzorgd. Het betrof een uitgebreide bouwbegeleiding, waarbij dagelijks een ervaren sitemanager vanuit Ekwadraat op locatie aanwezig was. Hiermee namen wij de volledige leiding in het bouwproces en konden daarmee de kwaliteitsbewaking, veiligheidseisen, budgetbewaking en benodigde financiële rapportages/verslaglegging verzorgen. Voorafgaand aan de bouw deden we nog een review op het engineeringsdossier.

Wilt u ook bouwbegeleiding bij het realiseren van een zonnepark? Neem dan contact met ons op via onderstaande formulier

 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Ik help u graag bij al uw vragen over zonne-energie"

Henk Hartman

Expert zon PV