Openstelling DUMAVA subsidie

Openstelling DUMAVA subsidie 

De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) wordt dit jaar opnieuw opengesteld op 18 september 2023 om eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten, te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen. De regeling biedt financiële steun om de kosten van verduurzaming te dekken. 

Wijzigingen ten opzichte van 2022 

In april en mei 2023 vond de internetconsultatie plaats, waarbij belanghebbenden de mogelijkheid hebben gehad om hun input te geven. De resultaten van deze consultatie worden momenteel beoordeeld. Op basis hiervan zijn enkele belangrijke wijzigingen voorgesteld ten opzichte van 2022: 

  • Er is € 133 miljoen gereserveerd voor aanvragen van € 500.000 en meer, en € 57 miljoen voor aanvragen onder de € 500.000.
  • Indien u subsidie aanvraagt voor een integraal project, wordt u aangemoedigd om uw project direct te renoveren naar de renovatiestandaard. Wanneer u deze ambitie opneemt in uw projectplan, komt u in aanmerking voor subsidie tot 35% van de projectkosten.
  • Naast maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten, komen ook scouting, muziekverenigingen en -stichtingen in aanmerking voor de DUMAVA subsidie.
  • In het geval dat er meer aanvragen zijn dan budget beschikbaar, bestaat de mogelijkheid om tot 17:00 uur op de dag dat het budget uitgeput raakt, subsidie aan te vragen. 

Voor wie is de DUMAVA subsidie? 

De DUMAVA subsidie is bedoeld voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed in Nederland, zoals overheidsgebouwen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, culturele instellingen, religieuze instellingen en andere gebouwen met een publieksfunctie. Ook scouting en muziekverenigingen en – stichtingen komen in aanmerking voor de subsidie. Valt het maatschappelijk vastgoed binnen de sportsector? Sportorganisaties die recht hebben op de BOSA subsidieregeling komen niet in aanmerking voor DUMAVA. 

Hoeveel subsidie kunt u ontvangen? 

De hoogte van de DUMAVA subsidie varieert van minimaal € 5.000 tot maximaal € 2,5 miljoen per aanvraag. De subsidie bedraagt 30% van de projectkosten als u 1, 2 of 3 verduurzamingsmaatregelen uitvoert, en ook voor integrale verduurzamingsprojecten geldt een subsidie van 30% van de projectkosten. Er gelden specifieke voorwaarden en bedragen voor energieadvies en energie labels. 

De DUMAVA subsidieaanvraag kan worden ingediend vanaf maandag 18 september 2023 tot dinsdag 31 december 2024. Het is raadzaam om twee weken voor de openstelling van de aanvraag een concept aan te maken, zodat deze direct op 18 september ingediend kan worden. De regeling zal jaarlijks terugkeren tot 2030, met een totaalbudget van € 1,9 miljard. Het budget voor 2023 is € 190 miljoen. 

Wij helpen u bij het aanvragen van de subsidie! 

Wij kunnen u helpen bij het aanvragen van subsidies zoals DUMAVA. Onze adviseurs hebben brede en inhoudelijke kennis van de duurzame energiesector, en van de technische maatregelen die haalbaar, praktisch en effectief kunnen zijn. Deze subsidieregeling kunnen we natuurlijk voor uw organisatie aanvragen. 

Samen meer betekenen voor de wereld van morgen!

Wil je meer informatie over de DUMAVA subsidie?

Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen we contact met je op!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Vragen over bovenstaande subsidieregeling? Neem dan contact met mij op!"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven