• Regeling opengesteld van 5 oktober tot en met 11 november 2021;
• Budget van 5 miljard beschikbaar; halvering t.o.v. voorgaande jaren;
• Nieuwe technieken toegevoegd aan de regeling.
Onlangs heeft het Ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) een kamerbrief gepubliceerd over de openstelling van de SDE++ in 2021. Dit jaar wordt een budget van 5 miljard euro beschikbaar gesteld voor de productie van hernieuwbare energie en andere CO2-reducerende technieken. De SDE++ subsidie is door het ministerie van Economische zaken en klimaat in het leven geroepen om bij te dragen aan het verminderen van CO2-emissies. Er kan subsidie worden aangevraagd voor verschillende technieken waarmee duurzame energie wordt geproduceerd, maar ook voor een aantal technieken waarmee CO2-uitstoot wordt vermeden. De SDE++ regeling is het belangrijkste instrument van de overheid om de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar te maken.
Sinds 2016 is de SDE+ subsidie ieder jaar twee keer opengesteld, waarbij de beschikbare budgetten varieerden van 9 tot 12 miljard euro per kalenderjaar. In 2021 zal de regeling voor het eerst in vijf jaren maar één keer worden opengesteld, waarbij er zoals gezegd een budget van 5 miljard euro beschikbaar is. Dat betekent dat het beschikbare budget in 2021 praktisch gehalveerd is ten opzichte van voorgaande jaren.
Naast de huidige technieken die voor SDE-subsidie in aanmerking komen, zullen er dit jaar een aantal nieuwe CO2-reducerende technieken aan de regeling worden toegevoegd. De minister heeft aangegeven in 2021 de volgende technieken toe te willen voegen aan de regeling:
Daarnaast zijn er nog een aantal aanpassingen en uitbreidingen op bestaande categorieën:
Stuur dan een bericht via onderstaand contactformulier.
"Ik help u graag met de aanvraag van uw SDE-subsidie!"
Expert duurzaam gas