De SDE++ is een landelijke subsidieregeling voor bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of hun CO₂-uitstoot verminderen. De openstellingsronde van 2025 is extra relevant voor industriële bedrijven met een grote proceswarmtevraag. De regeling stimuleert technieken die helpen om industriële warmte efficiënter te in te zetten en restwarmte beter te benutten. Bovendien is dit mogelijk de laatste ronde, omdat er - zoals gemeld in een kamerbrief van 21 februari - mogelijk niet genoeg budget is voor de SDE++ regeling in 2026. Het openstellingsbudget voor 2025 is vastgesteld op 8 miljard euro.
De verwachte openstellingsperiode loopt van 7 oktober t/m 6 november 2025. Voor industriële bedrijven met een grote warmtevraag biedt de SDE++ interessante mogelijkheden om efficiënter om te gaan met warmte en energie. In 2025 wordt een nieuwe subsidie-intensieve categorie toegevoegd:
E-boilers operationele kosten (nieuw in 2025)
Naast de normale subsidie voor e-boilers, wordt er nu een aparte subsidie beschikbaar gesteld voor de operationele kosten van e-boilers. Deze is specifiek bedoeld voor bedrijven die al een beschikking hebben uit 2020-2022 en nog niet rendabel kunnen draaien met hun huidige SDE-subsidie. Deze nieuwe categorie houdt rekening met hogere elektriciteitsprijzen en netwerkkosten, heeft een looptijd van 5 jaar en helpt bedrijven om de overstap naar elektrische warmte-opwekking haalbaarder te maken.
Thermische opslag
Industriële bedrijven met een hoge warmtevraag kunnen profiteren van thermische opslag met hoge temperaturen (boven de 100 °C). Dit maakt flexibeler energiegebruik mogelijk en vermindert netcongestie, doordat bedrijven warmte kunnen opslaan om piekmomenten op het elektriciteitsnet te vermijden. Bovendien kunnen bedrijven inkopen op momenten met lagere stroomprijzen. Dit verhoogt de economische haalbaarheid van duurzame warmteprojecten.
Restwarmte
De categorie restwarmte blijft een interessante optie voor industriële bedrijven die warmte over hebben en deze kunnen leveren aan derden. In 2025 is deze categorie uitgebreid, onder andere met de toevoeging van een HT-warmtepomp, waardoor restwarmte nu ook geleverd kan worden aan warmtenetten met hoge temperaturen (tot 120°C). Bedrijven met overtollige restwarmte kunnen via de SDE++ subsidie krijgen om deze warmte op andere locaties te benutten. Dit biedt dit een kans om extra inkomsten te genereren en tegelijkertijd energieverspilling tegen te gaan.
Warmtepompen
De SDE++ 2025 zet extra in op industriële warmtepompen, vanaf 500 kWth, om restwarmte optimaal te benutten. In tegenstelling tot de subsidie voor restwarmte, stimuleert de warmtepomp-subsidie het efficiënter inzetten van restwarmte binnen het eigen productieproces. Industriële bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor gesloten, open en proces-geïntegreerde warmtepompen vanaf 500 kWth. Dit verlaagt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt direct bij aan een efficiëntere warmtehuishouding.
De SDE++ 2025 biedt bedrijven nu de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor 5.000 vollasturen per jaar, wat beter aansluit bij weekbedrijven en batch-productie. Afhankelijk van de bedrijfssituatie kan er nu subsidie worden aangevraagd voor 3.000, 5.000 of 8.000 vollasturen.
Dagelijks zijn wij bezig met diverse SDE++-werkzaamheden. Zo ondersteunen wij ondernemers in heel Nederland bij het realiseren van projecten die bijdragen aan CO2-reductie of de productie van duurzame energie. Onze adviseurs hebben brede en inhoudelijke kennis van deze projecten en kunnen helpen bij:
Ook onderhouden wij het contact met alle betrokken partijen, zoals het meetbedrijf, de subsidieverstrekker en de netbeheerder. Ben je bezig met de voorbereiding van een duurzaam project en wil je weten of het mogelijk is om hier SDE++-subsidie voor aan te vragen? Neem dan contact op met één van onze SDE-specialisten.
Neem contact met ons op via het formulier hieronder!
"Vragen over de SDE++? Neem dan contact met mij op!"
Expert duurzame warmte