Vakantie…even geen wijkuitvoeringsplan

Ken je dat gevoel. Zin in vakantie... maar ondertussen werk je de laatste twee weken voor je vakantie hard om alles af te ronden. vervolgens ga je na de vakantie direct weer door, want er moet nog zoveel. Voor je het weet ben je dat heerlijke vakantiegevoel en die mooie herinneringen alweer kwijt. Jammer.

Soms lijkt het wel alsof we tijdens die paar weken vakantie per jaar pas echt kunnen zijn zoals we eigenlijk bedoeld zijn, anders dan tijdens de rest van het jaar. Wat is dat dan precies, wat vakantie ons brengt en zouden we daar niet wat meer van in ons dagelijks leven kunnen gebruiken? Interessant genoeg voor twee wat meer luchtige vakantieblogs.

Deel 1: Waarom doet een vakantie je goed
Deel 2: Hoe kun je dit meenemen in je werk bij het maken van een wijkuitvoeringsplan

Even googlen op vakantie-effect, vakantiegevoel en je kunt al snel lijstjes maken van wat een goede vakantie doet:

  1. Tijdelijke verlossingen van de dagelijkse verplichtingen. Ook al is je vakantie een bucketlist van things-to-do, dan is dit toch dusdanig anders dat het niet het gevoel van druk oplevert.
  2. Een van die belangrijke behoeftes is autonomie. Het gevoel van vrijheid, dat je zelf aan het roer staat van je leven en zelf keuzes kunt maken, is volgens psychologen een van onze basisbehoeften. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een gevoel van autonomie positief werkt op ons functioneren en ons welzijn en een gebrek aan autonomie verband houdt met ziekte en psychische stoornissen. 
  3. Meer tijd voor gesprekken. We praten dan meer met elkaar, en beoordelen de kwaliteit van onze gesprekken positiever dan die in ons werkende bestaan.
  4. Hoe meer afstand je kunt nemen tot je dagelijkse beslommeringen, hoe meer welzijn en gezondheid je ervaart op vakantie. 
  5. Tijdens vakanties begeef je je in nieuwe situaties. Je verlaat je veilige comfortzone en leert jezelf op een andere manier kennen. Op het moment zelf is het soms vervelend of eng om buiten je veilige zones te treden, maar juist het overwinnen van moeilijke situaties geeft ons een geweldig gevoel dat we dingen kunnen, en geeft de meest intense ervaringen én herinneringen achteraf. Op de kaart ontcijferen waar je naartoe moet, die zwarte piste nemen en merken dat het lukt, onderhandelen op de Turkse markt, in je beste Spaans naar de weg vragen.
     

Tijd voor een kleine quiz

-    Leg jij jezelf druk op?
-    Heb jij het gevoel dat je zelf keuzes kunt maken. En geef jij inwoners keuze bij het maken van een wijkuitvoeringsplan?
-    Ga jij met inwoners en collega’s in gesprek?
-    Sta je altijd “aan” (omdat jij het gesprek trekt vanuit je regierol)?
-    Ervaar jij het maken van een wijkuitvoeringsplan als buiten je comfortzone gaa

De uitslag

5 X Nee

Iets meer kiezen en het vasthouden van je vakantiegevoel ligt voor het oprapen

5 X Ja

Met iets meer afstand neem je het vakantiegevoel mee in je werk

2 X Ja, 3 X Nee

Je koffer is al gepakt. Jij haalt energie uit voorpret

3 X Ja, 2 X Nee

Je geniet van foto’s en mooie herinneringen. Je kijkt met veel plezier terug hoe je vakantiegevoel hebt verpakt in je werk

Prettige vakantie.