Duurzaam nieuws

Verduurzaming Hartman, zowel bedrijfsvoering als productie

Duurzame bedrijfsvoering

Groentekwekerij Hartman is een van de grootste biologische glastuinbouwers van Europa. In Nederland hebben ze een marktaandeel van bijna 30% op het gebied van biologische producten. Er werd al jaren naar een goede opvolging gezocht van Willem Hartman en die is er nu gevonden in The Fruit Farm Groep. Op deze manier zorgt Hartman voor een duurzame bedrijfsvoering.

The Fruit Farm Group is een grote, internationale kwekerij van groente en fruit. Met de overname wil The Fruit Farm Group zijn biologische tak uitbreiden. In vier jaar tijd wil The Fruit Farm Hartman  opschalen van de huidige 72 hectare naar 110 hectare glasteelt. Dat levert 150 tot 200 extra banen op. Momenteel werken bij Hartman 300-350  mensen inclusief uitzendkrachten.

Duurzame productie

Naast een duurzame bedrijfsvoering staat Hartman ook voor duurzame productie. Om een duurzame productie te krijgen moet het gasverbruik verduurzaamd worden. The Fruit Farm Group wil de plannen voor een geothermiebron verder ontwikkelen om het gasverbruik te verduurzamen. Geothermie is de winning van warmte in de vorm van warm water (circa 100 graden) op ongeveer 3.000 meter diepte. Op de locatie van Hartman kan door het gebruik van geothermie jaarlijks ruim 7 miljoen m³ aardgas bespaard worden (gelijk aan 4.500 huishoudens). Rob Bal, de huidige directeur van Hartman, zegt hierover “Hartman is een van de grootste gasverbruikers van de provincie Friesland, met de realisatie van aardwarmte slaan we een aantal vliegen in 1 klap namelijk we verlagen onze kostprijs van ons groente aanmerkelijk, we produceren klimaatvriendelijk en we realiseren een groot deel van de duurzaamheidsdoelstellingen van de provincie”.

In de afgelopen jaren heeft Ekwadraat meerdere subsidies en vergunningen voor Hartman aangevraagd om het boren naar geothermie mogelijk te maken. Daarnaast ondersteunt Ekwadraat Hartman bij het projectmanagement en het opstellen van de businesscase. Eind dit jaar hopen de partijen de fysieke voorbereiding van de geothermiebron te starten. De verwachting is dat er zomer 2018 geboord wordt naar aardwarmte.

Hartman is een van de eerste klanten van Ekwadraat. In het verleden heeft Ekwadraat Hartman al in veel stappen begeleid naar verduurzaming. Zo heeft Hartman 1 MW aan zonnepanelen en wordt er ook al veel gedaan aan monitoring.

Biomassa energie