Duurzaam nieuws


Waterstof kopen?


‘Waterstof kopen?!’ Op de deur van mijn kantoor is door mijn collega’s deze quote opgehangen. Zelf ben ik gefascineerd door de mogelijkheden die waterstof kan gaan bieden in de energietransitie, maar waterstof verkoop ik niet. Maar hoe je waterstof kunt kopen, is eigenlijk een hele goede vraag. Want:

  • wie kan waterstof kopen,
  • waar kan je waterstof kopen, 
  • wanneer kan je waterstof kopen en
  • wat kost waterstof dan? 

 

Jan Zuidema

Senior adviseur

Is waterstof een rendabele oplossing? 

Recent is gebleken dat voor een particuliere huizenbezitter het rond 2025 voordeliger is om een waterstof gestookte CV-ketel te opereren, dan het alternatief van een warmtepomp of zelfs een nieuwe aardgasgestookte CV-ketel (uiteraard afhankelijk van het type woning).

Kosten waterstof

Maar waterstof is toch heel duur? Misschien wel, maar de aardgasprijs wordt binnen de huidige kabinetsplannen verder omhoog geschroefd. Daarnaast is de investering om een bestaand huis via een warmtepomp te verwarmen hoog, doordat het systeem moet worden veranderd naar lage temperatuur. Duurzaam geproduceerd waterstof komt langzaamaan beschikbaar en met de tijd zal de prijs daarvan dalen en komt er meer beschikbaar.

Verkooppunt waterstof

Als particulier kan ik alleen geen waterstof bestellen bij mijn energieleverancier en via gasflessen het huis verwarmen is geen optie. Daarom is het combineren van initiatieven belangrijk. Bijvoorbeeld door samen te werken als VVE, buurtschap of woonwijk. Op deze manier creëer je voldoende vraag om een omschakeling te realiseren. Het mes snijdt vervolgens aan twee kanten:

  • het geeft een duurzame oplossingen én 
  • over niet al te lange termijn is het voordeliger dan het huidige aardgas.

Aan de slag met waterstof?
 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van waterstof? Neem dan contact met mij op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Realiseren we samen een duurzame samenleving met waterstof?"

Jan Zuidema

Senior adviseur