Verandering duurzaamheidssubsidies 2023

Op Prinsjesdag is de miljoennota 2023 uitgebracht waarin klimaat een centrale rol speelt. Het kabinet zet in op biodiversiteit, natuurversterking en stikstofvermindering. In totaal is € 182 miljoen beschikbaar gesteld. 

 

De verdeling van het budget

Voor drie knelpunt-domeinen, namelijk hoge-temperatuurwarmte, lage-temperatuurwarmte en moleculen, waaronder waterstofproductie, groen gas en geavanceerde hernieuwbare brandstoffen, is € 750 miljoen euro budget gereserveerd voor de SDE++ subsidieaanvragen. Daarnaast is de subsidie aangepast met behulp van de ‘hekjes’ waardoor technieken met een hogere subsidie-intensiteit eerder aan bod komen, én is de maximale subsidie-intensiteit verhoogd van € 300 per ton CO2 naar € 400 per ton CO2 binnen hekjes. Dit betreft onder andere zonthermie, aquathermie en restwarmte. Voor hernieuwbare elektriciteit, CO2-opslag, -afvang of gebruik (ccs/ccu) is geen budget gereserveerd. 

Het budget voor Milieu-investeringsaftrek (MIA) en voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) is wordt structureel verhoogd met respectievelijk € 50 miljoen en € 100 miljoen per jaar verhoogd vanaf 2023. Het budget voor Investeringssubsidies Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE) in 2023 verhoogd met € 100 miljoen euro uit het Klimaatfonds om de isolatiemaatregelen van de gebouwde omgeving verder te versterken. De regeling Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie (VKII, ook wel VEKI) wordt in 2023 ontvangt € 28 miljoen euro extra uit het Klimaatfonds.

De WBSO kent geen grondslagaanpassingen in 2023. Het budget voor WBSO zal in 2023 € 1,37 miljard euro bedragen, opgebouwd uit het 'vaste' budget van de WBSO van € 1.281 miljoen, € 27 miljoen overgedragen vanaf 2021 en € 62 miljoen resterend uit de begroting vanwege bestedingstekorten in het verleden.

De nieuwe subsidieregeling Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI) wordt naar verwachting in 2023 opengesteld. De NIKI richt zich op grootschalige CO2-reductie projecten die gebruik maken van alternatieve technologie en operationele ondersteuning. Meer informatie volgt.  

Verder zijn in 2023 zijn onder de regeling Topsector Energieprojecten nieuwe openstellingen voorzien van de MOOI, HER+ EN DEI+ regelingen. 

Warmtenet en warmtetransitie

Voor de verdere ontwikkeling van warmtenetten is er € 200 miljoen beschikbaar vanuit het Klimaatfonds. De investeringskosten van warmtenetten worden ondersteun door de MIW-subsidie (eventueel in combinatie met een lening of garantie). 

Het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) en het Expertise Centrum Warmte (ECW) gaan in 2023 over in het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). NPLW dient als regionale ondersteuningsstructuur voor gemeenten die een warmtetransities in de gebouwde omgeving willen realiseren. 

 

Groene economie

Nieuwe voorstellen voor de derde investeringsronde van het National Groeifonds kunnen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 ingediend worden.

Naar verwachting opent in 2023 een tender (€ 500 miljoen, maximaal € 125 miljoen per project) openen voor opschaling en grootschalige toepassing van groene chemie en groene waterstond vanuit het Nationaal Groeifonds-project Groenvermogen van de Nederlandse economie (GroenvermogenNL). 

De subsidieregeling voor circulaire ketenprojecten (vanuit SCE) wordt uitgebreid naar grotere ketendoorbraakprojecten. In 2023 wordt deze aangevuld met een mkb-stimuleringsprogramma voor de opschaling en ontwikkeling van recycling.

De regelingen Samenwerken aan groen-economisch herstel (SGEH) en de regeling Investeren in groen-economisch herstel (GEH) krijgen een vervolg in het najaar van 2022 onder de geldende POP3+-subsidievoorwaarden. Dit betekent dat er een subsidiepercentage van 40% geldt.
 

Veranderingen rondom Verduurzaming

De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) stelt VvE’s in beschikking hun woningen en appartementen verduurzamen. Per 1 januari 2023 komen VvE’s ook in aanmerking voor deze subsidie als zijn één isolatiemaatregel nemen. Dit was voorheen per minimaal twee maatregelen. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) over naar de SEEH, waardoor het aanvragen en aanvragen en uitvoeren van de maatregelen versoepeld en versimpeld wordt. 

Voor het verduurzamen van huurwoningen gelden in 2023 de volgende regelingen: 

  • De subsidieregelingen Renovatieversneller (SRV) wordt een subsidieregeling voor procesondersteuning als vraag- en aanbodbundeling van marktpartijen die huurwoningen op grote schaal willen vernieuwen en verbouwen;
  • De Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) wordt vereenvoudigd om deze toegankelijker te maken voor gemengde VvE’s of corporaties;
  • Per 2023 vervalt de Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV-V): de heffingsvermindering vervalt als de verhuurderheffing wordt afgeschaft. 

In 2023 komt ongeveer € 29 miljoen euro beschikbaar voor onderdelen van de regeling Brongerichte verduurzaming van stallen en managementmaatregelen (SBV) ten behoeve van de technische innovatie. Ook wordt de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) opengesteld in 2023, waarmee veehouders een subsidie kunnen ontvangen voor het vrijwillig beëindigen van hun veehouderijlocatie. Hiervoor is voor 2023 ongeveer € 104 miljoen euro beschikbaar gesteld. De regering beoogd hiermee stikstofdepositie op stikstofgevoelige en overbelaste Natura 2000-gebieden in Nederland te minimaliseren. 

De regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EEHEGL) ontvangt circa ongeveer € 36 miljoen in 2023. De regeling Marktintroductie van energie-innovaties (MEI) ontvangt € 6 miljoen.

Bio-Vergisting 

Voor mestverwerking en kunstmestvervanging zal naar verwachting in 2023 een nieuwe subsidieregeling worden opgesteld met een budget van € 6 miljoen euro. Deze is bestemd voor mest tot stikstof-mestproducten verwerkingsinstallaties. 

Wilt u weten wat dit voor betekend uw onderneming?

Vul dan onderstaand formulier in, dan maken we een afspraak!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Voor vragen staat mijn team voor u klaar!"

Hoa Pham

Manager strategie en innovatie