Duurzaam nieuws

Energiebesparing: sexy of een ver-van-mijn-bed-show?

De laatste jaren is er een enorme interesse in verduurzaming ontstaan bij bedrijven. Ondernemend Nederland heeft duurzaamheid op de agenda. Het biedt kansen om geld te verdienen en je te onderscheiden ten opzichte van je concurrent. Investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen zijn razend populair. Deze investering verdient zich gemiddeld in 8 jaar terug. Energiebesparende maatregelen verdienen zich echter sneller terug: vaak al binnen 5 jaar! Energiebesparing is de makkelijkste manier om uw duurzaamheidsdoelen te behalen.

Waarom wordt er nog niet massaal energie bespaard?

Energiebesparing is niet ‘sexy’ en minder zichtbaar dan bijvoorbeeld zonnepanelen. Led verlichting en benutting van bijvoorbeeld restwarmte wekken (onterecht) minder de associatie met duurzaamheid op dan zonnepanelen. Daarnaast merk ik dat er een hoop onwetendheid is over energiebesparing en het daarmee een ver-van-mijn-bed-show is.

Stimuleringsmaatregelen en fiscaal voordeel

De overheid probeert op allerlei manieren energiebesparing aantrekkelijker te maken voor ondernemers. Er zijn meerdere stimuleringsregelingen en manieren om fiscaal voordeel uit je investering te halen. Een interessante regeling is de EIA (Energie-investeringsaftrek). 54,5% van je duurzame investeringskosten kan je van je fiscale winst aftrekken. Daarnaast bieden lokale overheden ook regelmatig eigen (extra) subsidies aan voor plaatselijke ondernemers.

Veranderende wetgeving                            

Ondanks deze stimuleringsregelingen blijft energiebesparing achter op de gestelde doelstellingen. Al ruim 10 jaar is de energiebesparingsplicht in het Activiteitenbesluit opgenomen Energiebesparende maatregelen die zich binnen 5 jaar terug verdienen dienen te worden uitgevoerd.

Uit de Nationale Energieverkenning van afgelopen jaar is gekomen dat we achterlopen op de besparingsdoelstellingen voor 2020 uit het Energieakkoord. De Rijksoverheid heeft daarom besloten het Activiteitenbesluit artikel 2.15 te wijzigingen. Vanaf 1 juli 2019 hebben alle bedrijven waarvoor dit artikel geldt de verplichting om aan de overheid te melden hoe het bedrijf aan de energiebesparingseis heeft voldaan.

Dit levert directe kansen voor de ondernemers op. U heeft een jaar lang de tijd om energiebesparende maatregelen te identificeren en uit te voeren. De mogelijke investeringen verdienen zich soms al binnen 1 jaar terug.

Elke euro die u bespaart, is een euro verdiend. Waarom bent u nog niet gestart met besparen?

Lees verder over alle kansen en verplichtingen over energiebesparing.

Energie besparen als bedrijf