Wijkuitvoeringsplan….met een beetje vakantiegevoel

Psst ben je alweer terug van vakantie en heb je wel behoefte om het vakantiegevoel wat meer in je werk mee te nemen? Dat kan! Hoe? Dat lees je in deze blog, deel 2 van een tweeluik.

“Hoe kan jij je vakantiegevoel vasthouden bij het maken van een wijkuitvoeringsplan”. Dat vakantiegevoel past uitstekend bij het maken van een wijkuitvoeringsplan. Immers het maken van een wijkuitvoeringsplan heeft af en toe wel wat van een reis. Je maakt niet dagelijks een wijkuitvoeringsplan. Niet alles is vooraf bekend en je hebt een reisgezelschap namelijk de inwoners.. en soms is er ook wel eens paniek als een reisgenoot dreigt af te haken. 

In mijn vorige blog beschreef ik 5 elementen die zorgen voor een goed vakantiegevoel. Ik loop ze even met je door. Het gaat om uit je comfortzone gaan, autonomie en jezelf druk opleggen, gesprekken versus informatie en tot slot altijd “aan” staan want je hebt toch de regiefunctie.

  1. Het maken van een WUP is onbekend terrein. Spannend maar juist het overwinnen van moeilijke situaties geeft ons een geweldig gevoel dat we dingen kunnen en geeft de meest intense ervaringen én herinneringen achteraf. Beschouw het maken van een WUP wat meer als een vakantie ervaring en ga de uitdaging aan om wat meer buiten je comfortzone te gaan.
     
  2. Autonomie is wel een uitdaging bij het maken van een WUP. Heb jij de ruimte om keuzes te maken hoe je het proces aanvliegt. Inwoners vragen om A maar je programmamanager wil B en ook nog in rap tempo. Kan de manager ook niets aan doen. Dat zit al in zijn titel ingebakken. Geef jij inwoners ook keuzemogelijkheden of word je dan zelf een beetje een manager. Bekijk wat je doet is vanuit het perspectief ruimte gunnen om keuzes te maken. Pff alleen dat al geeft wat minder druk.
     
  3. Een derde criteria is druk. Krijg jij druk opgelegd of leg jij jezelf druk op. Het voordeel van jezelf druk opleggen is dat je zelf invloed op hebt. Alleen dat zorgt al dat je er beter mee om kunt gaan. Misschien tijd om het maken van een WUP meer te beschouwen als een proces met ruimte voor het stellen van tussendoelen. Dat geeft ook de mogelijkheid om tussentijd successen te vieren en wat meer afstand te nemen.
     
  4. In de vakantie maken we tijd voor gesprekken. In het dagelijkse leven gaat het vaak om overdracht van informatie. Maar wat als je begint met gesprekken met bewoners in plaats van een agenda. Een mooie mogelijkheid om je reisgezelschap te leren kennen.
     
  5. Tot slot de regiefunctie. Je voelt je verantwoordelijk en staat altijd “aan”.  Afstand nemen is lastig, maar waar heb je eigenlijk de regie over? Want eerlijk is eerlijk inwoners hebben de macht om niets te doen. Het is immers hun woning. En hoe meer jij doet hoe meer inwoners achterover leunen. Wellicht is het kwadrant de sleutel tot meer “vakantiegevoel” in je werk.  Daarom Mijn vraag: Hoe “werk” jij?
  • Werk je heel hard en stuur je vanuit overheid of durf je mee los te laten en neem je meer regie vanuit samenwerking?
  • Neem jij je verantwoordelijk om te sturen op resultaten of neem je de tijd om te sturen vanuit randvoorwaarden?

Ik ben wel benieuw of je dit kwadrant als reisgids kunt gebruiken en hoe jij scoort op onze vakantiequiz, lees ook mijn vorige blog 'vakantie... even geen wijkuitvoeringsplan'.

 

Tijd voor een kleine quiz

-    Leg jij jezelf druk op?
-    Heb jij het gevoel dat je zelf keuzes kunt maken. En geef jij inwoners keuze bij het maken van een wijkuitvoeringsplan?
-    Ga jij met inwoners en collega’s in gesprek?
-    Sta je altijd “aan” (omdat jij het gesprek trekt vanuit je regierol)?
-    Ervaar jij het maken van een wijkuitvoeringsplan als buiten je comfortzone gaan?

De uitslag

5 X Nee

Iets meer kiezen en het vasthouden van je vakantiegevoel ligt voor het oprapen

5 X Ja

Met iets meer afstand neem je het vakantiegevoel mee in je werk

2 X Ja, 3 X Nee

Je koffer is al gepakt. Jij haalt energie uit voorpret

3 X Ja, 2 X Nee

Je geniet van foto’s en mooie herinneringen. Je kijkt met veel plezier terug hoe je vakantiegevoel hebt verpakt in je werk

Wil je vakantie voorbij en wil je aan de slag met een Wijkuitvoeringsplan? 

Vul dan onderstaand formulier in, dan maken we een afspraak!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Leuk dat je mijn blog hebt gelezen, als je vragen hebt stel ze gerust!"

Marlijn van der Meulen

Adviseur projectcommunicatie