Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Verwacht u deze winter in de problemen te komen door de hoge energieprijzen? Valt u onder de categorie ‘energie-intensieve MKB’? Mogelijk komt u in aanmerking voor de tijdelijke Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).

Voor wie is de subsidie?

De TEK is bedoeld voor ondernemingen die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De onderneming is een MKB-organisatie:
    • een onderneming is een mkb-onderneming wanneer het aantal werknemers minder dan 250 is en de jaaromzet minder dan € 50 miljoen bedraagt of het balanstotaal minder is dan € 43 miljoen euro. De onderneming is zelfstandig en de voornoemde criteria zijn van toepassing op de totale onderneming inclusief partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.
  • De onderneming is een energie-intensieve MKB-onderneming:
    • dit betekent dat minimaal 7% van de omzet bestaat uit energiekosten.

De regeling is toegankelijk voor bedrijven, maar ook voor stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de regeling.

Hoe veel subsidie kunt u ontvangen?

  • De subsidie vergoedt 50% van de kostenstijging van het energieverbruik. Wel wordt rekening gehouden met drempelprijzen, dit houdt in dat de kostenstijging hoger moet zijn dan € 1,19/m³ gas en € 0,35/kWh elektriciteit. Er geldt een maximumvergoeding van € 2/m³ gas en € 0,95/kWh elektriciteit.
  • U ontvangt maximaal € 160.000,- subsidie.
  • Er wordt rekening gehouden met een totaalbedrag per onderneming, niet per energiecontract of locatie.

Indien u tegemoetkoming heeft gekregen door het prijsplafond wordt dit in mindering gebracht op uw TEK-subsidie. Dit geldt ook voor de € 190 die u in november en december van uw energieleverancier heeft gekregen. Indien u elektriciteit teruglevert aan het net gaat dit van uw verbruik af.

Wanneer kan een subsidieaanvraag ingediend worden?

De TEK kan aangevraagd worden over de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Echter moet de TEK nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Hierdoor is het nog niet duidelijk wanneer de TEK opengaat. De verwachting is dat de aanvraagprocedure in het eerste kwartaal van 2023 gestart kan worden. De aanvragen kunnen dan met terugwerkende kracht ingediend gaan worden.

 

Wij helpen u bij het aanvragen van de subsidie!

Binnen ons team zijn er ervaren adviseurs die u kunnen helpen met het aanvragen van deze subsidie. Onze adviseurs hebben uitgebreide kennis op het gebied van de duurzame energiesector en kunnen u goed begeleiden tijdens dit traject.

Wilt u meer weten over de tegemoetkoming energiekosten?

Vul dan onderstaand formulier in, dan maken we een afspraak!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Ik help u graag bij het uitzoeken welke subsidie of tegemoetkoming interessant is voor uw onderneming!"

Gerard Sijpkens

Subsidie adviseur