Een wijkuitvoeringsplan, ook wel WUP genoemd, geeft aan hoe een gemeente van plan is haar wijken aardgasvrij te maken door over te stappen naar duurzame manieren van verwarmen en koken. Wijkuitvoeringsplannen worden opgesteld als opvolging op de Transitievisie Warmte (TVW). In dit artikel lees je alles over de WUP in 2020.
Een wijkuitvoeringsplan is een verdiepingsslag op de Transitievisie Warmte die met alle belanghebbenden gemaakt wordt om een wijk, buurt of dorp aardgasvrij te maken. Voor de eenduidigheid hieronder, zullen we deze drie schaalniveaus benoemen als ‘wijk’
Een wijkuitvoeringsplan gaat in op:
Wijze van participatie en communicatie
Inzicht in de (maatschappelijke) kosten
Inzicht in meekoppelkansen in de buurt
Een concrete uitvoeringsstrategie
Gemeenten zijn verplicht om een wijkuitvoeringsplan op te stellen. Zowel in het Interbestuurlijk Programma (IBP) als in het (ontwerp-) Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten een Transitievisie Warmte en uitvoeringsplannen maken voor de wijken die voor 2030 van het aardgas af zullen gaan. Deze wijkuitvoeringsplannen dienen uiterlijk eind 2021 af te zijn.
Sommige gemeenten starten eerder met wijkuitvoeringsplannen dan dat de TVW opgesteld is. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn: er zijn actieve buurtbewoners, er zijn herstructureringsplannen (o.a. woningcorporaties), er is een kansrijke bron aanwezig of er zijn bijvoorbeeld koppelkansen.
We raden aan om te beginnen zodra de kans zich voordoet. Zo kunt u als gemeente ervaring op doen hoe een dergelijk proces gaat en kunt u de geleerde lessen meenemen in het opstellen van de TVW en het wijkuitvoeringsplan.
Op 4 februari 2020 gaf adviseur Rob Goes een speciale webinar over de aardgasvrije wijken, met o.a.: de aanpak voor een goede WUP: wijkuitvoeringsplan, de aanvraag voor proeftuinen aardgasvrije wijken (PAW) en de subsidie voorbereiding.
Gemist? Geen ramp, want je kan hem nu terugkijken!
Er zijn meerdere routes mogelijk om te komen tot een wijkuitvoeringsplan. De route is onder andere afhankelijk van de reeds betrokken partijen, hun wensen en belangen, de mate van draagvlak bij inwoners en de technische en economische mogelijkheden voor de wijk. Hieronder een overzicht van de mogelijke routes.
Om de realisatie van wijkuitvoeringsplannen te stimuleren, heeft Het Rijk voor gemeenten een nationale subsidie beschikbaar gesteld. Deze subsidie heet ‘Proeftuinen Aardgasvrije Wijken’ (PAW) en is momenteel voor de tweede keer geopend. Tot 1 april 2020 kunnen gemeenten voor 1 wijk of dorp de subsidie aanvragen. Lees meer op onze pagina Proeftuinen Aardgasvrije Wijken.
In sommige regio’s hebben lokale of regionale overheden ook andere gelden beschikbaar. Zo is er in Provincie Gelderland het programma Wijken van de Toekomst. Hieruit kan een initiatief extra ondersteuning verkrijgen en ook subsidies aanvragen. Benieuwd of er in uw regio ook lokale of regionale ondersteuning of gelden beschikbaar zijn? Neem dan contact op met onze adviseurs, met uw gemeente of provincie.
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het opstellen van een wijkuitvoeringsplan? Neem dan contact met ons op.
"Benieuwd hoe een optimaal wijkuitvoeringsplan er voor uw gemeente uitziet?"