Power purchase agreement (PPA)

PPA Energie

De afgelopen jaren worden er steeds meer wind- en zonneparken gerealiseerd. De invloed van duurzame energie in de energiemix wordt daardoor steeds groter, wat op zijn beurt invloed heeft op de prijsvorming van de opgewekte elektriciteit. In de basis zijn veel duurzame projecten gesubsidieerd vanuit de SDE++-regeling, waarbij de overheid de zogeheten ‘onrendabele top’ vergoedde. De onrendabele top vergoedt het verschil tussen de kostprijs van de betreffende techniek en de actuele marktwaarde. Bij hogere energie- en elektriciteitsprijzen zal deze onrendabele top steeds kleiner worden. Dit is goed nieuws voor de ambities die Nederland heeft met betrekking op haar klimaatdoelstellingen: hoe minder subsidie er nodig is om projecten te realiseren, hoe meer projecten er theoretisch gebouwd kunnen worden.

De praktijk leert dat deze theorie niet altijd opgaat. Investeerders in duurzame energieprojecten zijn uiteindelijk ook op zoek naar een gedegen projectrendement. De (huidige) SDE-subsidie biedt tot op zekere hoogte de zekerheid dat gedurende de exploitatiefase een gegarandeerd projectrendement behaald kan worden. Hoe verder de kostprijs van bijvoorbeeld zon- en windprojecten daalt, hoe minder vaak dit in aanmerking komt voor SDE. Als zulke projecten volledig afhankelijk zijn van de marktprijzen, wordt een Power Purchase Agreement (PPA) des te belangrijker: hiermee kan de producent kiezen hoe de opgewekte stroom verhandeld en verkocht wordt op de markt.
Meer over financieel management:

Terug naar home

Verkoop van stroom

In een PPA zijn er meerdere keuzes voor de verkoop van de stroom die gemaakt kunnen worden: 
•    ENDEX termijnmarkt;
•    EPEX spotmarkt;
•    Consumentenkoppeling;
•    Intradayhandel;
•    Onbalansmarkt.

Welke van deze markten het beste aansluit aan de behoefte van de producent, hangt af van meerdere factoren. Dit heeft onder andere te maken met de risicobereidheid, de afhankelijkheid van de mogelijke SDE-beschikking en de mogelijkheid om te schakelen op basis van de volatiliteit in de uurprijzen op de EPEX spotmarkt. 
 

De rol van Ekwadraat

Ekwadraat is al lange tijd zeer nauw betrokken bij de biovergistingsinstallaties van haar klanten en vanuit de gedachte om de dienstverlening de maximaliseren heeft Ekwadraat een Energiecluster opgebouwd, waarin de individuele producenten zijn gebundeld om gezamenlijk in staat te zijn om voordeligere PPA-contracten af te sluiten. In de loop der tijd is het Energiecluster steeds verder gegroeid. In de zomer van 2020 heeft Ekwadraat daarnaast een meerderheidsbelang in Intocon Energie genomen, waardoor het expertisegebied voor PPA’s niet alleen bij biovergistingsinstallaties ligt, maar ook juist in toenemende mate op het gebied van zonne- en windenergie komt te liggen. Op deze manier probeert Ekwadraat in toenemende mate in te spelen op de ontwikkelingen in de markt met als doel haar producenten zo goed mogelijk te ondersteunen.

Bent u geïnteresseerd in wat Ekwadraat voor u kan betekenen op het gebied van PPA’s, neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze experts. We kunnen u meer vertellen over de verschillende mogelijkheden voor uw installatie.
 

Kunnen wij iets voor u betekenen?


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Vanuit Ekwadraat en Intocon Energie begeleid bedrijven bij hun PPA"

Mark Maljaars

Expert duurzaam gas