Duurzaam nieuws

Blog #4 Ekwadraat bouwt nieuw biobased kantoor

Deze maand is Friso Bouw gestart met de bouw van het nieuwe Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Ekwadraat en Oosterhof Holman ontwikkelen samen dit pand op een zeer unieke locatie: boven op een afvalbult. Na de zomer van 2019 gaan de partijen intrek nemen in dit unieke lichtgewicht gebouw op de Energiecampus Leeuwarden. In het pand wordt gebruik gemaakt van biobased materialen. Stap 2 van de Trias Materia

Energie Kenniscentrum Leeuwarden

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden wordt een gasloos en demontabel gebouw. Er wordt veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Onder andere wordt hout ingezet voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Hout is een licht materiaal en zorgt voor opslag van CO2. Er is specifiek gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong. 

Voor het interieur wordt er gekeken naar refurbished meubels. Er wordt veel gebruik gemaakt van planten voor een prettig binnenklimaat. Een oude gymzaalvloer wordt hergebruikt en voor de akoestische materialen wordt gebruik gemaakt van hergebruikte PET flessen. Het interieur ligt nog niet vast, dus er is nog ruimte voor nieuwe circulaire ideeën! Heb jij bijvoorbeeld het idee om oude spijkerbroeken te gebruiken voor vloerbedekking? Of andere gekke ideeën? Laat het aan ons weten en wie weet wordt jouw idee doorgevoerd. 

Vanaf de zomer van 2019 werkt het Ekwadraat team vanuit dit unieke circulaire pand op de Energiecampus Leeuwarden. Een lichtgewicht gebouw boven op een afvalbult.

Biobased materialen

Biobased materialen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. In de bouw kan je bijvoorbeeld denken aan isolatiemateriaal met vlas- en hennepvezels, dus plantaardig, maar ook schapenwol is hernieuwbaar en kan als isolatiemateriaal gebruikt worden. Nagenoeg elke functie in een gebouw kan met biobased materialen worden vervuld. In veel gevallen vormt hout de grondstof: van gevelbekleding tot vloeren en van dakbedekking tot fundatie. Half Nederland is op houten palen gebouwd en die vervullen hun functie goed zo lang ze nat blijven. Doordat bomen CO2 opnemen om te kunnen groeien, is het bouwen met hout een goede manier om CO2 op te slaan.

Bioplastics zijn ook biobased materialen. Bioplastics zijn plastics gemaakt van plantaardige grondstoffen i.p.v. fossiel. Zoomen we in op de molecuulstructuur, dan heeft dit soort plastics dezelfde structuur als die van plastics gemaakt van aardolie. Ze hebben dezelfde eigenschappen zoals smeltpunt en sterkte, maar breken in de natuur ook even slecht af als plastics gemaakt van aardolie. Composteerbare bioplastics breken over het algemeen beter af, maar in de natuur of bij je op de composthoop kan ook dat nog jaren duren.

Energiecampus Leeuwarden

Het nieuwe pand maakt onderdeel uit van de Energiecampus Leeuwarden. De Energiecampus Leeuwarden is hét corporate campusterrein in de gemeente Leeuwarden waar partijen kennis delen en omzetten in experiment of productie op een goed landschappelijk ingepast campusgebied. Waar nieuwe technologieën op het gebied van duurzaamheid worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. Daarnaast produceert de campus genoeg groene energie voor eigen gebruik en levert het groene energie aan de stad Leeuwarden.
 

Week van de circulaire economie

Van 14 tot 18 januari is het de week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week willen we met jullie de moeilijkheden die we op de weg naar een circulaire wereld tegengekomen delen en welke mogelijkheden we daarin zien. We laten zien hoe we de stappen uit de Trias Materia in onze projecten en in het dagelijks leven toepassen.

Dit is blog vier in onze serie in het kader van biobased materialen. Lees ook de eerste blog over de Trias Materia

Aan de slag met circulaire economie
 

Laat jouw ideeën hier achter of neem contact met mij op om eens te sparren over circulaire economie. 

"Ik help jou graag op weg om de wereld circulair te maken"

Lieselotte Dekenga

Marketing & Communicatie