Gaslek opsporen

Een gaslek opsporen kan met een speciale hightech gascamera. Dit wordt veel gebruikt bij vergistingsinstallaties. Een vergistingsinstallatie kan lekkages bevatten. Hierdoor ontsnapt biogas uit de vergister. Deze lekkages kunnen variëren van klein tot aanzienlijk. Hierdoor gaat er constant een bepaalde hoeveelheid biogas verloren. Dit resulteert niet alleen in veiligheidsrisico’s en emissie van methaan, maar u loopt hiermee ook een aanzienlijk bedrag aan inkomsten mis. Dit kan jaarlijks oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de lekkage(s). Een gaslek opsporen is dus belangrijk voor zowel veiligheid als de portemonnee.

De vraag is dus: hoe kom ik erachter of mijn installatie lekt? Met het blote oog is dit heel moeilijk op te sporen, maar er zijn een aantal indicaties waaraan u kunt merken dat uw installatie een gaslek heeft.

Zwavelgeur


Eén van de belangrijkste indicaties is de geur. Wanneer u een zwavelgeur ruikt in de buurt van uw installatie, dan betekent dit zeer waarschijnlijk dat er ergens een aanzienlijke lekkage aanwezig is. Doordat het lekkende biogas zich snel met de lucht vermengd, wordt de intensiteit van de geur snel lager. Dit betekent dat u vaak alleen een zwavellucht ruikt bij relatief grote lekkages. 

Het is echter niet zo dat al het biogas zwavelcomponenten bevat. Na opwerking is het gas namelijk geurloos. Daardoor zijn lekkages niet altijd te ruiken, maar over het algemeen geldt: als u een zwavellucht ruikt, wordt het sterk aanbevolen om nader onderzoek te doen. Bij het opsporen bestaat dan een grote kans dat er een gaslek wordt gevonden.

Verminderde opbrengst

Een andere indicatie van een gaslek is een verminderde biogasopbrengst, zonder aantoonbare reden. Wanneer de input van biomassa gelijk is vergeleken met voorgaande jaren en alle omstandigheden hetzelfde, dan kan een verminderde opbrengst wijzen op een lekkage. 

Gemiddeld wordt een biogasverlies van 1 procent geconstateerd bij een lekke installatie. Het probleem is echter dat de input en omstandigheden vaak verschillen van jaar tot jaar. Hierdoor is het heel lastig om hierin een patroon te herkennen.
 

Gaslekdetectie

De enige manier om zeker te weten of uw installatie geen gaslekkages bevat is een onderzoek met een speciale hightech gascamera. Deze camera is in staat om zelfs de kleinste lekkages in beeld te brengen. Een gaslek opsporen wordt op deze manier een stuk gemakkelijker, sneller en goedkoper.
 

Samenwerking Ekwadraat en Biogas Holland


Biogas Holland en Ekwadraat hebben samen de joint venture Gascamera Services opgericht om u te helpen bij het opsporen van lekkages bij uw installatie. Wij brengen voor u in beeld of uw installatie lekkages bevat en adviseren u over de mogelijkheden om deze te repareren. Het beeldmateriaal wordt na afronding van het onderzoek naar u toegestuurd.

Bent u benieuwd of het zinvol is om uw installatie(s) te laten onderzoeken op lekkages? Vul dan de bespaarmodule in op onze website. Deze module geeft u een indicatie van de opbrengst die u jaarlijks misloopt bij een gemiddelde lekkage. Weet u zeker dat u een gaslek heeft en wilt u deze opsporen? Ook dan kunt u uiteraard gebruik maken van Gascamera Services.

 

Toonaangevende projecten

Wilt u een gaslekdetectie?

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier!
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Het opsporen van gaslekkages zorgt voor een hoger rendement en minder uitstoot"

Jan Zuidema

Technisch manager

700+ duurzame projecten

Sinds 2003 helpen we bedrijven, gemeentes en ontwikkelaars met het realiseren van hun duurzame projecten. Benieuwd naar onze unieke succesformule?

Lees meer