Gaslek opsporen

Gaslek opsporen. Een vergistingsinstallatie kan lekkages bevatten. Hierdoor ontsnapt biogas uit de vergister. Deze lekkages kunnen variëren van klein tot aanzienlijk. Hierdoor gaat er constant een bepaalde hoeveelheid biogas verloren. 

Dit resulteert niet alleen in veiligheidsrisico’s en emissie van methaan, maar u loopt hiermee ook een aanzienlijk bedrag aan inkomsten mis. Dit kan jaarlijks oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de lekkage(s). 

De vraag is dus: hoe kom ik erachter of mijn installatie lekt? Met het blote oog is dit heel moeilijk te herkennen, maar er zijn een aantal indicaties waaraan u kunt merken dat uw installatie mogelijk lekt.

Zwavelgeur


Eén van de belangrijkste indicaties is de geur. Wanneer u een zwavelgeur ruikt in de buurt van uw installatie, dan betekent dit zeer waarschijnlijk dat er ergens een aanzienlijke lekkage aanwezig is. Doordat het lekkende biogas zich snel met de lucht vermengd, wordt de intensiteit van de geur snel lager. Dit betekent dat u vaak alleen een zwavellucht ruikt bij relatief grote lekkages. 

Het is echter niet zo dat al het biogas zwavelcomponenten bevat. Na opwerking is het gas namelijk geurloos. Daardoor zijn lekkages niet altijd te ruiken, maar over het algemeen geldt: als u een zwavellucht ruikt, wordt het sterk aanbevolen om nader onderzoek te doen. 

Verminderde opbrengst


Een andere indicatie is een verminderde biogasopbrengst, zonder aantoonbare reden. Wanneer de input van biomassa gelijk is vergeleken met voorgaande jaren en alle omstandigheden hetzelfde, dan kan een verminderde opbrengst wijzen op een lekkage. 

Gemiddeld wordt een biogasverlies van 1 procent geconstateerd bij een lekke installatie. Het probleem is echter dat de input en omstandigheden vaak verschillen van jaar tot jaar. Hierdoor is het heel lastig om hierin een patroon te herkennen.
 

Gascamera


De enige manier om zeker te weten of uw installatie geen lekkages bevat is een onderzoek met een speciale hightech gascamera. Deze camera is in staat om zelfs de kleinste lekkages in beeld te brengen. 
 

Samenwerking Ekwadraat en Biogas Holland


Biogas Holland en Ekwadraat hebben samen de joint venture Gascamera Services opgericht om u te helpen bij het opsporen van lekkages bij uw installatie. Wij brengen voor u in beeld of uw installatie lekkages bevat en adviseren u over de mogelijkheden om deze te repareren. Het beeldmateriaal wordt na afronding van het onderzoek naar u toegestuurd.

Bent u benieuwd of het zinvol is om uw installatie(s) te laten onderzoeken op lekkages? Vul dan de bespaarmodule in op onze website. Deze module geeft u een indicatie van de opbrengst die u jaarlijks misloopt bij een gemiddelde lekkage.

 

Bereken mijn besparing

 

Toonaangevende projecten

500+ duurzame projecten

Al 16 jaar helpen we bedrijven, gemeentes en ontwikkelaars met het realiseren van hun duurzame projecten. Benieuwd naar onze unieke succesformule?


Lees meer