Gaslek opsporen

Zo ontdek je een gaslek

Een gaslek opsporen kan met een speciale gascamera. Dit wordt veel gebruikt bij vergistingsinstallaties. Een vergistingsinstallatie kan lekkages bevatten. Hierdoor ontsnapt biogas uit de vergister. Deze lekkages kunnen variëren van klein tot aanzienlijk. Hierdoor gaat er constant een bepaalde hoeveelheid biogas verloren. Dit resulteert niet alleen in veiligheidsrisico’s en emissie van methaan, maar je loopt hiermee ook een aanzienlijk bedrag aan inkomsten mis. Dit kan jaarlijks oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de lekkage(s). Een gaslek opsporen is dus belangrijk voor zowel veiligheid als de portemonnee.

De vraag is dus: hoe kom ik erachter of mijn installatie lekt? Met het blote oog is dit heel moeilijk op te sporen, maar er zijn een aantal indicaties waaraan je kunt merken dat de installatie een gaslek heeft.

Zwavelgeur

Eén van de belangrijkste indicaties is de geur. Wanneer je een zwavelgeur ruikt in de buurt van de installatie, dan betekent dit zeer waarschijnlijk dat er ergens een aanzienlijke lekkage aanwezig is. Doordat het lekkende biogas zich snel met de lucht vermengd, wordt de intensiteit van de geur snel lager. Dit betekent dat je vaak alleen een zwavellucht ruikt bij relatief grote lekkages. 

Het is echter niet zo dat al het biogas zwavelcomponenten bevat. Na opwerking is het gas namelijk geurloos. Daardoor zijn lekkages niet altijd te ruiken, maar over het algemeen geldt: als je een zwavellucht ruikt, wordt het sterk aanbevolen om nader onderzoek te doen. Bij het opsporen bestaat dan een grote kans dat er een gaslek wordt gevonden.

Verminderde opbrengst

Een andere indicatie van een gaslek is een verminderde biogasopbrengst, zonder aantoonbare reden. Wanneer de input van biomassa gelijk is vergeleken met voorgaande jaren en alle omstandigheden hetzelfde, dan kan een verminderde opbrengst wijzen op een lekkage. Gemiddeld wordt een biogasverlies van 1 procent geconstateerd bij een lekke installatie. Het probleem is echter dat de input en omstandigheden vaak verschillen van jaar tot jaar. Hierdoor is het heel lastig om hierin een patroon te herkennen.

Gaslekdetectie

De enige manier om zeker te weten of de installatie geen gaslekkages bevat is een onderzoek met een speciale hightech gascamera. Deze camera is in staat om zelfs de kleinste lekkages in beeld te brengen. Een gaslek opsporen wordt op deze manier een stuk gemakkelijker, sneller en goedkoper.

Wij sporen gaslekkages op

Biogas Holland en Ekwadraat hebben samen de joint venture Gascamera services opgericht om te helpen bij het opsporen van lekkages bij jouw installatie. Wij brengen voor in beeld of de installatie lekkages bevat en adviseren over de mogelijkheden om deze te repareren. Het beeldmateriaal wordt na afronding van het onderzoek toegestuurd.

Benieuwd of het zinvol is om de installatie(s) te laten onderzoeken op lekkages? Neem dan contact met ons op!

 

Weten of jouw installatie gas lekt?

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier!
 

captcha


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Het opsporen van gaslekkages zorgt voor een hoger rendement en minder uitstoot"

Jan Zuidema

Senior adviseur