Co-vergisting

Co-vergisting is de vergisting van minimaal 50% dierlijke mest, aangevuld met erkende co-stromen. Voorbeelden van deze co-stromen zijn: gras, maïs, perspulp en weipermeaat. De vergister maakt van deze producten biogas. Als restproduct blijft digestaat over. Dit kan gedeeltelijk gebruikt worden als meststof bij agrarische bedrijven.

Hoe werkt co-vergisting?

Bij co-vergisting wordt een menu samengesteld van producten. Deze worden gewogen en gemixt, alvorens ze ingevoed worden in de vergistingsinstallatie. In sommige gevallen heeft een co-vergister een voorbewerkingsstap. De voorbewerkingsstap heeft als doel om de biomassa gemakkelijker om te zetten en daardoor meer biogas te produceren. 

Na de voorbewerkingsstap komen de inputstromen in de vergister terrecht. Dit kan een grote geroerde ton zijn, maar kan ook een systeem zijn met verschillende compartimenten. In deze fase zetten de bacteriën zoveel mogelijk biomassa om in biogas. Dit biogas wordt opgevangen en vervolgens ingezet in een Warmte Kracht Koppeling (WKK). Hiermee wordt warmte en elektriciteit geproduceerd. Een andere optie is om het biogas op te werken tot groengas. Dit kan ingevoed worden op het gasnet. In sommige gevallen wordt het biogas gebruikt in een ketel voor de productie van warmte. 

Is co-vergisting interessant voor mijn bedrijf?

Co-vergisting is interessant wanner je beschikking hebt over zowel mest, als andere reststromen. Als je de andere reststromen op dit moment niet kunt verwaarden of als deze reststromen zelfs een negatieve waarde vertegenwoordigen en je kunt deze stromen voor langere tijd contractueel vastleggen, dan is co-vergisting een interessante optie. Het grootste risico zit in de kosten van zowel de in- als output stromen. Deze zijn van grote invloed op de businesscase. Als de kosten voor afzet van digestaat of de kosten van co-producten flink stijgen dan legt dit een behoorlijke druk op de businesscase. Dit kun je afdekken door lange termijncontracten op te stellen. Een ander risico zit in het management van de installatie. Het management moet professioneel aangepakt worden en er moet altijd iemand op stand-by staan. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de vergistingsinstallatie een week zonder toezicht te laten.


Hoe ziet het ontwikkelproces eruit?

Bij Ekwadraat starten we altijd met het inventariseren van de verschillende mogelijkheden voor co-vergisting. Als hieruit blijkt dat er voldoende potentie is, stellen wij een businesscase op. Hierop voeren we vervolgens een risicoanalyse uit, waarna we aan de slag gaan om deze risico’s te mitigeren. Vervolgens zoeken we naar ontwikkelingen die de haalbaarheid van een project vergroten, waaronder:

  • Innovaties die het project sterker maken
  • Partijen die duurzaam gas willen afnemen
  • Partijen die biomassa willen aanleveren

Vervolgens dien je vergunningen aan te vragen. Afhankelijk van de installatie, dien je verschillende vergunningen aan te vragen. Als input voor de vergunningen is het noodzakelijk om de juiste tekeningen te hebben. Daarom moet je al een goed beeld hebben van de leveranciers die onderdelen aanleveren voor de installatie. Wij helpen de juiste leveranciers te vinden. 

Zodra de vergunningen binnen zijn, kunnen wij de SDE+ subsidie en eventuele andere subsidies aanvragen voor het project. Vervolgens helpen we bij de financiering, onderhouden we contact met RVO, kunnen we innovatiesubsidies aanvragen en meetprotocollen en meetrapportages opstellen.


De mogelijkheden voor co-vergisting

Benieuwd naar de mogelijkheden voor co-vergisting voor jouw bedrijf? Dan helpen wij graag. Ekwadraat is bekend met alle ontwikkelingen en innovaties op het gebied van vergisting. Hierdoor kunnen wij helpen om de beste oplossing te ontwikkelen voor jouw situatie. Daarnaast begeleiden we graag bij het realiseren van deze oplossing. Neem contact op voor meer informatie.

Vergisting en Ekwadraat in cijfers

 

>20 jaar ervaring

                                                                                         

Betrokken bij de ontwikkeling van >75% van alle Nederlandse installaties

                                                                                                                               

70 lopende projecten

                                                                                         

Toonaangevende projecten

Aan de slag met co-vergisting

Benieuwd naar de mogelijkheden voor toepassing van co-vergisting? Of wil je een installatie realiseren? Neem dan contact op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd naar de mogelijkheden van co-vergisting in uw situatie?"

Klaas de Jong

Senior adviseur/procestechnoloog