Duurzame subsidies 2024

Als bedrijf of organisatie heb je te maken met verschillende verplichtingen als het gaat om energiebesparing en verduurzaming. Welke subsidies er beschikbaar zijn in 2024 vertellen we in dit artikel.
Welke subsidies zijn er beschikbaar als je organisatie of bedrijf wil investeren in energie- en verduurzamingsmaatregelen? En waar moet je op letten? Er zijn veel factoren die van invloed zijn of je wel of niet in aanmerking komt voor subsidie op de gewenste investeringsplannen. Denk bijvoorbeeld aan het type organisatie (bedrijf of non-profit instelling), het instapmoment in het subsidieaanvraagproces en de locatie. Zijn er bijvoorbeeld nog lokale subsidiemogelijkheden? Om de zoektocht te vereenvoudigen schetsen we een kort beeld van een vijftal subsidiemogelijkheden voor bedrijven en organisaties. 

 

1

Fiscale regelingen

Vanuit de Rijksoverheid zijn er apart voor bedrijven subsidieregelingen die jaarlijks doorlopend terugkomen en waarvan je op ieder moment gebruik kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan de Energie-investeringsaftrek (EIA) of de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De regelingen zijn feitelijk geen subsidieregelingen maar bieden een fiscaal voordeel voor het verduurzamingsproject. 

Belangrijk

  • Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Staat de investering niet op de zogeheten maatregelenlijst maar geeft de investering wel een energie- of milieubesparing? Maak dan gebruik van de zogeheten generieke aanvraagmogelijkheid. 
  • Vraag tijdig aan. Vaak wordt er (te) lang gewacht met het melden van de investering en laat men onnodig geld liggen. Bij de EIA en de MIA dien je binnen de wettelijke termijn van 3 maand, nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan, de aanvraag te doen. 

 

2

Subsidies voor energiebesparing bij bedrijven

De ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) voor zakelijke gebruikers zal in 2024 worden gecontinueerd

Belangrijk

  • In 2024 zullen investering in biobased en milieuvriendelijke bouwmaterialen beloond worden met meer subsidie. 
  • Vanaf 2024 zijn alleen nog warmtepompen met minimaal energielabel A++ subsidiabel en wordt het subsidiebedrag voor zonneboilers verlaagd. Zonnepanelen zijn vanaf 2024 niet meer subsidiabel.
  • Voor aansluiting op het warmtenet wordt de subsidie verhoogd.

 

3

Subsidies energiebesparing vastgoed

Subsidies voor energiebesparing bij beheerders en eigenaren van maatschappelijk vastgoed en sportaccommodaties. De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties. 

Belangrijk

Goede voorbereiding en oriëntatie! De regelingen kennen ieder specifieke voorwaarden en vereisten. 
Voor de DUMAVA subsidie wordt bijvoorbeeld bij de aanvraag verplicht gesteld deze voorzien is van een energieadvies of een integraal maatwerkadvies. Kies je voor een integraal verduurzamingsproject wordt dit beloond met een verhoogd subsidiepercentage die kan oplopen tot 40%! De BOSA-regeling is aangescherpt, kijk bijvoorbeeld of je locatie in het bestemmingsplan de juiste bestemming heeft. 

 

4

Provinciale subsidies

Lokaal zijn er voor energie- en verduurzamingsinvesteringen verschillende subsidies beschikbaar. Een bijvoorbeeld betreft de Subsidieregeling Energiebesparing Drents MKB. Deze regeling loopt tot 31 december 2024 en vergoedt maximaal € 30.000,- van de materiaal en loonkosten voor energiebesparende maatregelen.

 

5

Subsidies voor samenwerking

Kies voor samenwerking. Soms kunnen projecten waarin partijen gezamenlijk de handschoen oppakken om energiebesparing (of hernieuwbare energieproductie) te realiseren, bijvoorbeeld in een coöperatie of op een bedrijventerrein. Ben je als energie coöperatie van plan lokaal en duurzame energie op te wekken en wil je de haalbaarheid daarvoor laten onderzoeken? Met bijvoorbeeld subsidie vanuit de voucherregling Energie coöperaties Friesland kun je met kun je een onafhankelijke deskundige inschakelen die je ondersteunt op juridisch, financieel, fiscaal of organisatorisch gebied.   

Wij helpen je graag verder met een passende subsidie bij jouw situatie. 

Vul onderstaand formulier in, we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

''Er zijn ook dit jaar weer veel aanvullingen op de bestaande subsidies, ik zoek graag voor je uit wat er mogelijk is in jouw situatie!''

Reinoud Trommel

Adviseur energietransitie