Energie investeringsaftrek

EIA subsidie

De fiscale maatregel Energie-investeringsaftrek (EIA) is een regeling die investeringen in duurzame energie en energiebesparing vanuit ondernemers stimuleert. De EIA regeling werkt als een fiscaal voordeel over de investeringskosten. Hierbij zijn 45,5*% van de kosten af te trekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Dit levert een gemiddeld voordeel op van 11%. 

De maatregelen die hiervoor in aanmerking komen zijn vastgesteld in de energielijst.

Wanneer kom je in aanmerking voor de energie investeringsaftrek?

De Rijksoverheid stelt subsidie beschikbaar voor de aankoop van bedrijfsmiddelen die leiden tot energiebesparing. De bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen staan op de Energielijst. Voor het aanvragen van een EIA dien je ingeschreven te staan bij de KvK. Verder moet het bedrijfsmiddel binnen 3 maanden na opdracht tot oplevering worden gemeld. Het minimale meldingsbedrag voor aangegane verplichtingen en gemaakte kosten zijn € 2.500,- per kalenderjaar.  

Let op: Voor het aanvragen van de EIA is er eHerkenning (bedrijven) nodig. 

Voor welke bedrijfsmiddelen kun je subsidie aanvragen?

Een EIA kun je aanvragen over een groot aantal investeringen. De mogelijkheden hiervoor zijn vastgelegd in de Energielijst. Op dit moment zijn er zo’n 280 verschillende producten waarvoor je een EIA aan kunt vragen. Hierin is onderscheid te maken tussen duidelijk omschreven investeringen en maatwerkinvesteringen.

Ook over onderzoekskosten kun je een EIA aanvragen. Zowel de EED energie audit als het Energiebesparingsonderzoek vallen onder deze regeling. Om in aanmerking te komen dient er minimaal één van de aanbevolen maatregelen uitgevoerd te worden, binnen 24 maanden na het tijdstip waarop de opdracht voor het advies is gegeven.

EIA subsidie aanvragen

Ben je van plan om te investeren in één energiebesparende bedrijfsmiddelen? Wij helpen je graag verder om de kansen te onderzoeken. Onze adviseurs hebben brede en inhoudelijke kennis van duurzame projecten en werken dagelijks aan het opstellen van subsidieaanvragen. 
 

Toonaangevende projecten

Aan de slag met de energie investeringsaftrek

Benieuwd of de EIA van toepassing is op jouw project? Of wil je deze investeringsfatrek aanvragen? Neem dan contact met ons op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd of de EIA toepasbaar is op jouw project?"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven