Energie investeringsaftrek

De fiscale maatregel Energie-investeringsaftrek (EIA) is een regeling die investeringen in duurzame energie en energiebesparing vanuit ondernemers stimuleert. 

De EIA regeling werkt als een fiscaal voordeel over de investeringskosten. Hierbij zijn in 2021 45,5% van de kosten af te trekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Dit levert een gemiddeld voordeel op van 13,5%

De maatregelen die hiervoor in aanmerking komen zijn vastgesteld in de energielijst.


Wanneer komt u in aanmerking voor de energie investeringsaftrek?


Voor het jaar 2021 is voor de EIA vanuit de overheid € 149 miljoen beschikbaar gesteld. Voor het aanvragen van een EIA dient u als ondernemer aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • U bent een ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, St. Eustatius of Saba
  • U betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen, samengevat in de energielijst en is nog niet eerder gebruikt
  • Het bedrijfsmiddel is binnen 3 maanden na opdracht tot levering gemeld
  • Het meldingsbedrag voor aangegane verplichtingen en gemaakte voorbereidingskosten is tussen de € 2.500,- en € 121 miljoen per kalenderjaar.


Let op: Voor het aanvragen van de EIA heeft u eHerkenning (bedrijven) nodig. 

Waarover energie investeringsaftrek aanvragen?


Een EIA kunt u aanvragen over een groot aantal investeringen. De mogelijkheden hiervoor zijn vastgelegd in de Energielijst. Op dit moment zijn er zo’n 280 verschillende producten waarop u een EIA aan kunt vragen.

Hierin is onderscheid te maken tussen duidelijk omschreven investeringen en maatwerkinvesteringen. 

Ook over onderzoekskosten kunt u een EIA aanvragen. Zowel de EED energie audit als het Energiebesparingsonderzoek vallen onder deze regeling. Om in aanmerking te komen dient er minimaal één van de aanbevolen maatregelen uitgevoerd te worden, binnen 24 maanden na het tijdstip waarop de opdracht voor het advies is gegeven. 

 

Energie investeringsaftrek aanvragen


Bent u van plan om een investering te doen waarop u de EIA kunt aanvragen? Dan helpen we u daar graag mee. Onze experts op het gebied van subsidiëring helpen u om een succesvolle aanvraag in te dienen. 
 

Toonaangevende projecten

Aan de slag met de energie investeringsaftrek

Benieuwd of de EIA van toepassing is op uw project? Of wilt u deze investeringsfatrek aanvragen? Neem dan contact met ons op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd of de EIA toepasbaar is op uw project?"

Astrid Bijlsma

Adviseur SDE subsidie & CO2-footprint