ISDE subsidie

De ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is gericht op twee doelgroepen: woningeigenaren en zakelijke gebruikers. 

Zakelijke gebruikers kunnen de onderstaande ISDE subsidies aanvragen:
-    ISDE subsidie zonneboilers
-    ISDE subsidie warmtepompen
-    ISDE subsidie voor aansluiting op een warmtenet (voor VvE’s)
-    ISDE subsidie kleinschalige windturbine
-    ISDE subsidie Zonnepanelen

De investeringssubsidie voor elektriciteitsproductie betreft een wijziging ten opzichte van eerdere jaren. 
MKB-bedrijven en andere zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting kunnen per 1 januari 2021 een subsidieaanvraag indienen voor de aanschaf van zonnepanelen (15 – 100 kWp) en voor windmolens (met een rotoroppervlak van 50 – 500 m²).

Wat is de ISDE subsidie?

De ISDE subsidie geeft u een tegemoetkoming bij de aanschaf van installaties. Het doel van de subsidie is om duurzame energieopwekking te stimuleren en hiermee het gas- en elektriciteitsverbruik te doen verminderen. De subsidie is in 2016 geopend en is in 2021 uitgebreid. Naar verwachting wordt er in 2021 een budget van € 164 miljoen beschikbaar gesteld.

Om de subsidie te verkrijgen moet u een subsidieaanvraag online indienen. Uw aanvraag wordt vervolgens getoetst aan de voorwaarden. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, kunt u de koopovereenkomst aangaan. Vervolgens vraagt u vaststelling van de subsidie aan en tenslotte wordt het bedrag aan u uitgekeerd. De hoogte van het bedrag hangt af van het type installatie.
 

Wat zijn de voorwaarden voor de ISDE subsidie?

De eerste voorwaarde is uiteraard dat u in het bezit moet zijn van een geldig KvK-nummer. Daarnaast moet u eigenaar van de installatie zijn, moet deze in Nederland gerealiseerd worden en mag u de koopovereenkomst nog niet getekend hebben, wanneer u de subsidie aanvraagt. 

Er zijn nog een aantal andere voorwaarden waar u rekening mee moet houden, waaronder:
-    U mag de installatie niet binnen een jaar na aanvang van de subsidie verwijderen
-    U moet de installatie binnen een jaar na goedkeuring in gebruik nemen
-    U moet aantonen dat de installatie door een deskundige installateur is geïnstalleerd

Tenslotte zijn er een aantal aanvullende voorwaarden die alleen in hele specifieke gevallen gelden. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.


ISDE subsidie aanvragen

Bent u van plan om te investeren in één van bovengenoemde technieken? Dan kunt u gebruikmaken van de ISDE subsidie. Wij helpen u graag om deze te verkrijgen. Onze experts op het gebied van subsidiëring helpen u om een succesvolle aanvraag in te dienen.

Toonaangevende projecten

Aan de slag met de ISDE subsidie
 

Benieuwd of de ISDE subsidie van toepassing is op uw project? Of wilt u deze subsidie aanvragen? Neem dan contact met ons op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd of en hoeveel ISDE subsidie u kunt krijgen voor uw project?"

Hoa Pham

Manager subsidies & financiering